Güncelleme Tarihi:
Reuters'ın haberine göre, güvenlik görevlileriyle kısa süre çatışan Şii milisler, daha sonra Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin sarayına girdi.
Yemen ordusundan bir komutan, AP'ye yaptığı açıklamada, milislerin sarayı ele geçirdiğini söyledi. Reuters ajansına konuşan bir kaynak, “Cumhurbaşkanı konutunda ve iyi” dedi.
Cumhurbaşkanı Hadi'nin Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'in cumartesi günü kaçırıldığı ülkede gerginlik, dün sabah Husilerin, başkentteki Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırısıyla tırmanmıştı. Çatışmalarda dokuz kişi ölmüş, 80 kişi yaralanmıştı. Çatışmaların ardından öğleden sonra taraflar arasında varılan anlaşma sonucu ateşkes sağlanmıştı.
YEMEN'DE TANSİYON NASIL YÜKSELDİ
Husiler, Sana’nın büyük bölümünü 21 Eylül 2014’te ele geçirdi. Husi Ensarullah hareketi, federasyon formülüne ülkeyi zengin ve fakir bölgeler olarak böleceği gerekçesiyle karşı çıkmıştı.
Sonrasında BM’nin aracılık ettiği yeni birlik hükümeti görüşmeleri başladı. Anayasa taslağındaki ülkenin 6 bölgeli federasyona dönüştürülmesi maddesi Husilerin tepkisini çekti.
Cumhurbaşkanlığı Ofisi Müdürü Mübarek, taslağın sunulacağı toplantı öncesinde Husiler tarafından kaçırıldı.
Mübarek’in kaçırılması ülkenin güneyindeki petrol zengini Shabwa vilayetinin tepkisini çekti. Vilayet yönetimi, Mübarek’in serbest bırakılmaması haline petrol vanalarını kapatacağı tehdidini savurdu.
Ülkenin güneyinde ise ayrılıkçılar faal. Şii Husileri İran’ın desteklediği, iktidarda olan Sünnileri ise Suudi Arabistan’ın desteklediği ileri sürülüyor. Yemen’de Arap Yarımadası El Kaidesi de faaliyet yürütüyor.