Güncelleme Tarihi:
Washington Post'un haberine göre, insan hakları örgütleri tarafından yayımlanan bir raporda, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından Yemen'e yapılan hava saldırılarında, ABD ve İngiliz yapımı bombaların 203 sivilin hayatını kaybetmesine ve en az 749 kişinin yaralanmasına yol açtığı, ölü ve yaralılar arasında 122 çocuk ve 56 kadının bulunduğu belirtildi.
Yemen merkezli Mwatana İnsan Hakları Örgütü ve ABD merkezli İnsan Hakları için Üniversite Ağı tarafından hazırlanan 128 sayfalık raporda, koalisyon güçleri tarafından Nisan 2015-Nisan 2018 döneminde Yemen'e düzenlenen hava saldırılarından 27'sinin tamamen sivil hedeflere yönelik olduğu ifade edildi.
"Saldırılardan birçoğunun, herhangi bir potansiyel askeri hedeften uzakta gerçekleşmiş gibi göründüğüne" işaret edilen raporda, bomba izlerinin ve kalıntılarının, bu saldırılardan 25'inde yasaklı misket bombası dahil ABD yapımı mühimmat, 5'inde İngiliz yapımı silahlar kullanılmış olabileceğini ortaya koyduğu vurgulandı.
Rapora göre, 27 hava saldırısından 16'sı sivillerin toplu halde bulunduğu yerleri, sivillere ait evleri ve bir sivil tekneyi hedef alırken, 5'i eğitim ve sağlık tesislerine, 5'i sivil iş yerlerine ve 1'i de hükümet kültür merkezine yönelik yapıldı.
Raporda, "Bulgularımız, Suudi/BAE öncülüğündeki koalisyonun savaş yasaları altındaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini ve Yemen'deki yaygın sivil kayıplarına ve diğer sivil zararlara neden olan orantısız ve ayrım gözetmeyen saldırılarda defalarca ABD silahları kullanıldığını gösteren önceki kanıtı desteklemektedir." ifadelerine yer verildi.
"YEMEN'DE ABD YAPIMI BİR TRAJEDİ"
New York Times (NYT) gazetesi, aralık ayında yayımladığı "Yemen'de ABD yapımı bir trajedi" başlıklı haberinde, ABD'nin Yemen'de Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyona sattığı bombaların yol açtığı tahribatı, insanlık dramını ve ABD'nin Suudi Arabistan'a silah satışı rakamlarını gözler önüne sermişti.
Eylül 2016'da Yemen'in başkenti Sana yakınlarında Arhab bölgesinde düzenlenen hava saldırısında yaşamını kaybedenlerin hikayeleri üzerine kurulan haberde, halkın savaşla bir anda kabusa dönen hayatları anlatılmıştı.
Yemen'de iç savaşın başladığı 2015'ten bu yana Birleşmiş Milletler (BM) ve insan hakları kuruluşlarının, hava saldırılarında sivillere ve sivil yapılara verilen zararlar hakkında uyarıda bulunduğuna işaret edilen haberde, "Suudilerin bombaları, fabrikaları, köprüleri, yolları, hastaneleri, su kuyularını, cenaze törenlerini, düğünleri, toplantıları ve çocuklarla dolu bir okul otobüsünü hedef aldı." ifadeleri kullanılmıştı.
Suudi Arabistan'ın, Husilerin elindeki bölgelere silah girişini engellemek gerekçesiyle Yemen'de uyguladığı ablukanın, zaten yoksul olan ülkede gıda ve insani yardıma ulaşımı oldukça zorlaştırdığı kaydedilen haberde, ülkede çok büyük bir insani krizi körükleyen hava saldırıları ve abluka nedeniyle 5 yaşın altındaki 85 bin çocuğun yaşamını yitirdiği, 21 vilayette koleranın kol gezdiği vurgulanmıştı.
Suudi Arabistan'ın Yemen'deki eylemlerinde, BAE, Bahreyn, Kuveyt, Sudan ve Mısır gibi bölge ülkelerinin desteğini aldığına vurgu yapılan haberde, "Ancak Suudi Arabistan, materyal desteğini çok uzaklardaki müttefiki ABD'den aldı." değerlendirmesinde bulunulmuştu.
SUUDİ ARABİSTAN VE BAE'NİN ABD SİLAHLARINI YEMEN'DE SATTIĞI İDDİASI
Amerikan CNN televizyonuna konuşan yerel kaynaklar "Suudi Arabistan ve en kilit koalisyon ortağı BAE'nin, Yemen'de kabile ve gruplara sadakat karşılığında Amerikan yapımı silahları ve araçları verdiğini" iddia etmişti.
ABD Savunma Bakanlığına göre, satılan Amerikan silah ve teknolojilerinin üçüncü bir tarafa aktarılması yasak.
Suudi Arabistan ve BAE'nin bu kuralı ihlal etmiş olması, ABD'nin bu iki ülkeye silah satışı pahasına kendi kurallarının ihlal edilmesine göz yumduğu yorumlarını beraberinde getirmişti.
YEMEN'DE İÇ SAVAŞ
Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.
Yemen'de 4 yılı aşkın süredir yaşanan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz de korkunç boyutlara ulaştı.
BM'ye göre, dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen'de, nüfusun yaklaşık yarısını oluşturan 10 milyon kişi kıtlık riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Ülkede 22 milyondan fazla insan yardıma ve korumaya ihtiyaç duyuyor.
Pek çok alanda insani kriz yaşanılan ülkede, temiz suya erişimin olmaması, yetersiz beslenme, ilaç ve tıbbi malzemelerdeki eksiklik gibi nedenlerle kolera başta olmak üzere salgın hastalıklar her geçen gün artıyor.