Yemen’de Türkiye’den de tahliye hazırlığı

Güncelleme Tarihi:

Yemen’de Türkiye’den de tahliye hazırlığı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2015 09:25

Yemen'de Şii Husilerin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı ele geçirip, parlamentoyu feshetmesinin ardından artan şiddetli iç savaş riski sonrası Türkiye de Sana Büyükelçiliği’ni her an kapatmaya hazırlıklı hale getirdi. Bir yetkili, “Büyükelçiliğimiz şu an için faaliyette. Ancak olumsuz bir durumda, kapatılıp, personelin tahliye edilmesi için her türlü hazırlığımız yapıldı” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin Sana Büyükelçiliği bir süre önce Büyükelçi Fazlı Çorman da dahil olmak üzere 10 kişinin altında çekirdek kadroya indirilmişti. Halen Sana’da bulunan çekirdek kadronun aileleri de daha önce Türkiye’ye gönderilmişti.

Yemen’de Türkiye’den de tahliye hazırlığı
IŞİD Musul’da Türk Başkonsolosluğunu ele geçirdi

ABD VAZGEÇMİŞ OLABİLİR
Son günlerde şiddetli iç savaş tehlikesinin artmasından sonra ABD dün Sana Büyükelçiliği’ni kapattı. Reuters, Washington yönetiminin bu kararından sonra ABD’yi Yemen’de Türkiye veya Cezayir’in temsil edebileceğini duyurmuştu. Ancak merkezdeki Dışişleri kaynakları, ABD’den dün itibariyle de böyle bir talebin gelmediğini, Büyükelçi Matthew Tueller’in bunu sadece bir düşünce olarak dile getirmiş olabileceğini söylediler.

ABD’nin Türkiye’ye böyle bir teklifi götürmekten son anda vazgeçmiş olabileceği de bildirildi. Bunun nedeni ise Türkiye’nin de büyükelçilik binası ve çekirdek kadroya ilişkin güvenlik riskinin artması halinde büyükelçiliği kapatıp, personeli her an tahliyeye hazırlıklı hale getirmesi. Büyükelçilikte gizliliği büyük önem taşıyan kriptoların da başkalarının eline geçmemesi için teknik olarak her an imha edilebilecek durumda olduğu öğrenildi.

350 TÜRK
Türkiye daha önce ABD Büyükelçiliği’nin ek hizmet binalarının yapımını üstlenen bir Türk inşaat şirketinde çalışan 200’den fazla Türk inşaat işçisini THY uçaklarıyla tahliye etmişti. Yemen’de halen yaklaşık 350 Türk bulunuyor. Bu Türklerin çoğunun Hatay ve civarından olduğu, uzun yıllardan beri Yemen’de yaşadıkları ve büyük çoğunluğunun Yemenli birisi ile evli olduğu belirtildi. Büyükelçiliğin bu vatandaşlarla sürekli irtibat halinde olduğu ve vatandaşlardan bir talep gelmesi halinde anında tahliye edilecek şekilde tüm önlemlerin alındığı bildirildi.

TAHLİYE ÖNLEMİ
Yetkililer, şu ana kadar Yemen’de Türk vatandaşlarıyla ilgili olumsuz bir haberin Sana Büyükelçiliği veya Dışişleri Bakanlığı’na ulaşmadığını söylediler. THY’nin İstanbul-Sana-Aden seferlerinin de aksamadan devam ettiği, ülkedeki Türklerin tahliyesi amacıyla THY’nin büyük bir uçak göndermesi için her türlü teknik önlemin de alındığı belirtildi.

THY İDDİASINA YALANLAMA
THY’nin Suriye’den Yemen’e cihatçı ve silah taşıdığı iddiaları ise Ankara tarafından “Asılsız ve uydurma bir haber” denerek yalanlandı. Türk diplomatik kaynaklar, bu tür haberlerin özellikle Arap Baharı sonrası devrilen eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih taraftarlarınca bilinçli olarak yayıldığını söylediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!