Yemen’de Saray’ı kuşattılar

Güncelleme Tarihi:

Yemen’de Saray’ı kuşattılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2015 01:35

Yemen’in başkenti Sanaa’da Şii Husiler Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı kuşattı, devlet televizyonu ile resmi haber ajansı SABA ofisini ele geçirdi. Saatler süren çatışmaların ardından akşam saatlerinde ateşkes sağlandığı açıklandı.

Haberin Devamı

YEMEN’in başkenti Sanaa’da Şii Husi Ensarullah örgütü üyeleri dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na doğru harekete geçti. Sarayın bulunduğu Sebi’n Meydanı civarında saray muhafızlarıyla Husi militanları arasında şiddetli çatışmalar çıktı. Fransız haber ajansı AFP, Şii savaşçıların Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na bakan bir tepedeki askeri üssün kontrolünü ele geçirdiklerini bildirdi. Gün boyu süren çatışmaların ardından hükümet ile Husiler arasında akşamüstü ateşkese varıldı. Taraflar ateşkesi izlemek üzere komiteler kurdu. Arap Birliği de dün hükümet ile Husi güçlerine ateşkes çağrısı yapmıştı. Çatışmalarda en az 55 kişinin yaralandığı sanılıyor. Dünkü çatışmalar sırasında Yemen Başbakanı Halid Mahfuz Bahhah’ın konvoyuna da Husi Ensarullah örgütü militanları tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Bahhah yara almadan kurtuldu. Olayın öncesinde Başbakan Bahah, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve Husilerden Sorumlu Cumhurbaşkanı Danışmanı Salih es-Sammad ile ulusal diyalog konulu toplantıdaydı. Yemen Enformasyon Bakanı Nadiye es Sakkaf, Sammad ve Ensarullah Örgütü lideri Abdulmelik el-Husi’nin Temsilcisi Mehdi el-Meşşat’ın içerisinde bulunduğu konvoya da başka bir silahlı saldırı düzenlendiğini ifade etti. Ölen ya da yaralanan olmadı.

Haberin Devamı

TELEVİZYON ELE GEÇİRİLDİ

Yemen resmi haber ajansı SABA ve resmi televizyonun Husi militanları tarafından ele geçirildiğini ifade eden Sekkaf, isteyenlerin haberleri ve devletin açıklamalarını Aden televizyonundan takip etmesini, kendisinin de Twitter adresinden bilgi vereceğini kaydetti. Yemen Cumhurbaşkanlığı Ofisi Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek 17 Ocak’ta Husi Ensarullah örgütü tarafından kaçırılmıştı. Mübarek, otoriter yönetimiyle tanınan eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in Arap Baharı’nın da etkisiyle 27 Şubat 2012’de görevi bırakması sonrası ulusal diyalog sürecinden sorumluydu.

Tansiyon nasıl yükseldi

Husiler, Yemen’in başkenti Sanaa’nın büyük bölümünü 21 Eylül 2014’te ele geçirdi. Husi Ensarullah hareketi, federasyon formülüne ülkeyi zengin ve fakir bölgeler olarak böleceği gerekçesiyle karşı çıkmıştı.
Sonrasında BM’nin aracılık ettiği yeni birlik hükümeti görüşmeleri başladı. Anayasa taslağındaki ülkenin 6 bölgeli federasyona dönüştürülmesi maddesi Husilerin tepkisini çekti.
Cumhurbaşkanlığı Ofisi Müdürü Mübarek, taslağın sunulacağı toplantı öncesinde Husiler tarafından kaçırıldı.
Mübarek’in kaçırılması ülkenin güneyindeki petrol zengini Shabwa vilayetinin tepkisini çekti. Vilayet yönetimi, Mübarek’in serbest bırakılmaması haline petrol vanalarını kapatacağı tehdidini savurdu.
Ülkenin güneyinde ise ayrılıkçılar faal. Şii Husileri İran’ın desteklediği, iktidarda olan Sünnileri ise Suudi Arabistan’ın desteklediği ileri sürülüyor. Yemen’de Arap Yarımadası El Kaidesi de faaliyet yürütüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!