Yellenme vergisine isyan

Güncelleme Tarihi:

Yellenme vergisine isyan
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2008 10:38

Ne küresel kriz, ne küresel terör, ne geçim sıkıntısı, onların derdi "yellenme vergisi".

Haberin Devamı

Şu sıralara dünyanın dört bir yanında küresel kriz gündemin bir numaralı maddesi. Ardından küresel terör, geçim derdi gibi sıkıntılar öne çıkıyor. Ama Yeni Zelandalılar'ın derdi bir başka.

Onlar için "yellenme" en önemli konu. Medya gün boyunca bunu tartışıyor. İnsanlar en çok bunu konuşuyor. En çok da hayvan yetiştiricilerini ilgilendiren bu garip konu için başkent Wellington'da her gün gösteriler yapılıyor.

Wellington'a akın eden çiftçiler ülkenin mandıracılık adına lobi yapıyor. Çünkü hükümet, geviş getiren hayvanların küresel ısınmayı artırdığı gerekçesiyle "yellenme vergisi" getirmek istiyor.

Herşey Yeni Zelanda hükümetinin koyun ve ineklerin küresel ısınmaya yol açan salımlarına vergi getirmek istemesiyle başladı.

Geviş getiren bu hayvanlar yemlerini midelerinin odacıklarında tekrar tekrar sindirirken metan üretiyor ve bunu sonra 'gaz' olarak dışarı salıyorlar.

Haberin Devamı

İşte bu metan, Yeni Zelanda'da küresel ısınmaya yol açan en büyük etken. Pek fazla sanayi üretimi de olmadığından, gazların yarısı otlaklardaki hayvanlardan kaynaklanıyor. 

Verginin sebebi bu... Çiftçiler, bu plana G.E.V.İ.Ş Vergisi yaftasını yapıştırıp geviş vergisiyle mücadele kampanyası başlattılar.

Geviş burada "Gastro Ekolojik Vergi İŞgüzarlığı"nın kısaltması...

'G.E.V.İ.Ş vergisine hayır' çıkartmalarının sayısı, kısa sürede neredeyse ülkedeki hayvanlar kadar çoğaldı.

Bu etkili tanıtım kampanyasının da etkisiyle, çiftçiler, vergiden geri adım atılmasını sağladılar. Buna karşılık, inek ve koyunların geğirmesini engellemeye yönelik bilimsel araştırmalara kaynak aktarma sözü verdiler.

Bilimadamları geğirmeyen koyun peşinde

Şimdi kısmen çiftçilerin kaynak sağlayacağı araştırmalarla, hayvanların yellenmesini ve yellenmesini ve geğirmesini önleyecek bir aşı geliştirilmesine çalışılıyor.

Bunun için, gevişgetirenlerin midelerindeki mikropların genomları yani tam genetik yapıları haritalandırıldı.

 

Haberin Devamı

Eğer bilim imdada yetişmezse, bir diğer olasılık inek ve koyunların sayısını azaltmak olabilir.

Yeni malzemeler geliştiriliyor, teknoloji ilerliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!