Güncelleme Tarihi:
Askerler, dün Dedeağaç yakınındaki Nea Hili kasabasında bulunan İltica Komisyonu Merkezi’ne getirildi, neden siyasi sığınma talebinde bulunduklarına ilişkin mülakat yapıldı. Askerler, mülakatlarda darbe teşebbüsünden habersiz olduklarını ve Türkiye’ye gönderilmeleri halinde hayatlarının tehlikede olduğunu iddia ettiler.
Komisyonun, muhtemelen hafta içinde yeniden mülakat yapacağı, kararın ise 7-10 gün içinde açıklanması bekleniyor. Avukatlar, red cevabı almaları halinde karara itiraz edeceklerini söylediler. İtiraz durumunda da karar için 1-2 hafta daha gerekecek. Askerler ayrıca yarın “Yunanistan’a izinsiz girmek” suçlamasıyla Dedeağaç Suçüstü Mahkemesi’nde yargılanacak. Hürriyet’e konuşan dört askerin avukatı Vasiliki Marinaki, İltica Komisyonu’nun ilk kez bu kadar süratli hareket ettiğini söyleyerek “Daha önce sığınma talebinde bulunanlar 3 ay sonra çağrılırdı. Bu defa 3 günde çağırdılar” dedi.
İSİMLERİ BELLİ OLDU
Yunanistan’a kaçarak siyasi sığınma talebinde bulunan 8 askerin isimleri belli oldu. AA muhabirinin Yunan yetkililerden edindiği bilgiye göre bu askerler 1977 doğumlu Binbaşı Gencay Büyük, 1977 doğumlu Binbaşı Ahmet Güzel, 1980 doğumlu Yüzbaşı Abdullah Yetik, 1980 doğumlu Yüzbaşı Feridun Çoban, 1982 doğumlu Yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı, 1981 doğumlu Yüzbaşı Uğur Uçan, 1976 doğumlu Başçavuş Bilal Kurugül ve 1979 doğumlu Başçavuş Mesut Fırat.
BÜYÜKELÇİ URAS: ADİL YARGILAMA OLACAK
Atina Büyükleçisi Kerim Uras, dün Türk ve yabancı gazeteciler için düzenlediği bilgilendirme toplantıda 8 askerin Türkiye’ye iade edilmemelerinin Türk-Yunan ilişkilerine zarar vereceğini söyledi. Yunan makamlarının, helikopterin Dedeağaç havaalanına inmesine izin vermelerini eleştiren Uras, “Bu helikopter Türkiye sınırından acil iniş izin istedi. Sonra da iki Yunan F-16 savaş uçağının refakatinde Dedeğaç havaalanına kadar giderek iniş yaptı. Bu mantıkla bağdaşmıyor. Eğer arıza varsa, acil bir durum varsa yapacağı tek şey var olduğu yerde inmekti. Helikopterin havaalanına gitmesi gerekmiyor. Karar alıcıların şunu düşünmesi gerekiyor: Niye illa de Dedeağaç havaalanına gitmesi gerekiyor? Bu uçak değil ki helikopter. Helikopterin inmesi için pist zorunluluğu yok ki. Üstelik Türkiye’de bir darbe girişimi yapıldığı da malumdu” dedi. Uras, ayrıca askerlerin Türkiye’de adil ve şeffaf şekilde yargılanacağını söyledi.