Güncelleme Tarihi:
ISSG tarafından BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen ve Suriye krizinin çözümü için abluka altındaki bölgelerde yaşayan halka acil erişimin sağlanmasına yönelik yapılması gerekenlerin ele alındığı toplantı sona erdi.
Egeland, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Çok iyi bir görüşme oldu. Tüm ISSG üyelerinin Suriye'de abluka altındaki ve ulaşılması zor bölgelere yardım ulaştırma arzusunda olduğunu görüyorum" diye konuştu.
Toplantıda, abluka altındaki bölgelerin isimlerinin yer aldığı liste üzerinde de durulduğunu belirten Egeland, "Önümüzdeki günlerde yapılması gereken çok şey var. Uzun zamandır abluka altındakileri hayal kırıklığına uğratıyoruz. Taraflardan yeşil ışık aldığımızda yardım konvoyu çok yakında Suriye'deki abluka altındaki bölgelere girebilir" ifadesini kullandı.
Egeland ayrıca, ISSG üyeleriyle çarşamba günü tekrar bir araya geleceklerini bildirdi.
ISSG'nin Cenevre'de düzenlediği ilk toplantıya, aralarında Türkiye, ABD ve Rusya'nın da bulunduğu 17 ülkenin temsilcisi katıldı. Türkiye'yi toplantıda, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı temsil etti.
Toplantıda, Münih'teki anlaşma çerçevesinde, "Suriye'de abluka altındaki bölgelerde yaşayan halka acil erişimin sağlanmasının garanti altına alınması amacıyla yapılması gerekenlerin değerlendirileceği" bildirilmişti. Münih'teki Suriye görüşmelerinde, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "ABD ve Rusya'nın öncülüğünde yapılan değerlendirmelerde, ülkede bir hafta içinde şiddetin durdurulması ve kuşatma altındaki bölgelere hemen insani yardımların ulaştırılması konularında anlaşmaya varıldığını" açıklamıştı.Staffan de Mistura da 2 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin askıya alındığını, bir sonraki görüşmenin 25 Şubat'ta yapılmasının planlandığını belirtmişti.