‘Yaptırımları deleceğiz’

Güncelleme Tarihi:

‘Yaptırımları deleceğiz’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2018 00:15

ABD’nin Batı ile İran arasında 2015 tarihli nükleer anlaşmayı yeniden müzakere için Tahran yönetimine yönelik yaptırımlarının petrol ihracatını engelleyen ikinci ayağı dün yürürlüğe girdi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “İran’a karşı zorbalık, tehdit ve yaptırım diliyle konuşmaması gerektiğini ABD’ye öğreteceğiz” dedi.

Haberin Devamı

İRAN Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani petrol yaptırımlarının başladığı dün, televizyondan yayınlanan konuşmasında, “Uluslararası düzenlemelere aykırı olduğu için bu gayrimeşru ve haksız yaptırımları onurla baypas edeceğimizi açıklıyorum. Ekonomik bir savaşla ve şantajcı bir güçle karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı. ABD’nin yaptırımlarla başka şirketlere, halklara ve devletlere baskı yaptığını vurgulayan Ruhani, sadece kendilerinin değil Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve şirketlerin de Washington yönetimine kızgın olduğunu söyledi.

‘BÖYLE BİR BAŞKAN OLMADI’

Beyaz Saray tarihinde yasalara ve uluslararası kanunlara bu kadar karşı, “ırkçı ve kendi kararlarına muhalefet eden başka bir başkanın olmadığını” söyleyen Ruhani, “Yaptırımları rahatlıkla delebilmemiz gerekiyor ve bu işi yapacağız. Milletimizin birliği ve beraberliğiyle İran’a karşı zorbalık, tehdit ve yaptırım diliyle konuşmaması gerektiğini ABD’ye öğreteceğiz. ABD tarihin tamamı için cezalandırılmalıdır. Kadim bir millete karşı her gün yeni bir bahaneyle kabadayılık taslaması kabul edilemez” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

ZARİF: TERS TEPİYOR

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de dün Twitter’dan yaptığı açıklamada, yeni ABD yaptırımlarının ters tepmekte olduğunu söyleyerek, bunların İran İslam Cumhuriyeti’ni değil, ABD’yi izole ettiğini savundu. Zarif, “Bugün ABD sıradan halkı hedef alan İran’a yönelik yaptırımları yeniden yürürlüğe koyarak, BM ve Güvenlik Konseyi’ni hiçe saydı. Fakat ABD’nin kabadayılığı ters tepiyor… İzole olan ABD, İran değil” dedi. Zarif, ABD’nin ‘yaklaşımının’ değişmesi halinde Tahran’ın Washington ile diplomatik müzakereleri değerlendireceğini kaydetti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi de yaptığı açıklamada yaptırımlara rağmen Avrupa Birliği ile petrol ticaretine devam etmek için mekanizma oluşturduklarını söyledi. 

‘Yaptırımları deleceğiz’

İran devlet televizyonu, dün ülke genelinde iki gün sürecek geniş kapsamlı bir hava savunma tatbikatı başlatıldığını açıkladı. İran Savunma Bakanlığı, orta menzilli füze savunma sisteminde yer alan Seyyid 2 füzeleriyle atış yapıldığına dair fotoğraf yayınladı.

Haberin Devamı

BOLTON: DAHA FAZLASI YOLDA

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton dün yaptığı açıklamada ilave yaptırımların söz konusu olacağını söyledi. Amerikan yayın kuruluşu Fox Business Network’e konuşan Bolton, “Bunun dahi ötesine gidecek yaptırımlarımız olacak. Açıkçası 2015’te Obama dönemindeki yaptırımların seviyesi ile yetinmeyeceğiz. Daha fazlası geliyor” ifadelerini kullandı. İran, günde 2.5 milyon varil petrol üretiyor. ABD oluşacak boşluğu Suudi Arabistan ile kapatmayı umuyor.

AVRUPA: ONAYLAMIYORUZ

İran ile anlaşmanın devamından yana olan Avrupa Birliği yaptırımlara tepki gösterdi. AB Ekonomik İşler Komisyonu Üyesi Pierre Moscovici dün yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği bunu onaylamıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

AB’nin en büyük ülkesi Almanya’dan da açıklama geldi. Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, “Oradaki yatırımlarımızın temelini nasıl koruyabileceğimizi değerlendiriyoruz” dedi.

AB’den ayrılma sürecindeki Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May’in sözcüsü, ABD yönetiminin yaptırımları yeniden yürürlüğe koymasından üzüntülü olduklarını kaydederek, “Biz, İran ile ticari ilişkilerimizi tam olarak genişletmeye devam ediyor ve Birleşik Krallık iş dünyasını artan ticari fırsatlardan faydalanmaya çağırıyoruz” dedi.

AB üyesi olmayan İsviçre hükümeti ise İran’a gıda ve ilaç gibi malzemelerin akışını sağlamaya dönük insani ödeme kanallarının açık kalması için Washington ile Tahran arasında müzakereler yürüttüklerini açıkladı.

Haberin Devamı

ÇİN: ÜZÜNTÜLÜYÜZ

ABD ile ticaret savaşları gerilimi devam eden Çin hükümeti, İran ile olan yasal ticari işbirliğine saygı duyulması gerektiğini belirterek, ABD’nin İran’a yaptırımları yeniden devreye sokmasını üzüntüyle karşıladıklarını ifade etti. Çin Dışişleri Sözcüsü Hua Chunying, uluslararası toplumun tek taraflı yaptırımlara karşı olduğunu belirterek nükleer anlaşmadan çekilen ABD’ye rağmen anlaşmaya uymayı sürdüren ülkelerin yanında yer aldıklarını söyledi.

İSRAİL: TARİHİ GÜN

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’a yönelik petrol yaptırımlarının başladığı dünü tarihi bir gün olarak niteledi. Netanyahu, “Bugün, tarihi bir gün. Bugün Başkan Trump liderliğindeki ABD’nin İran üzerinde son derece sert, bu ülkenin agresifliğini törpüleme çabalarının başlamasından bu yana en sert yaptırımları uyguladığı gün” ifadelerini kullandı. İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman da, İran’a yaptırımlardan dolayı ABD Başkanı Trump’a teşekkür etti. Lieberman dün Twitter hesabından yayınladığı mesajda, “Ortadoğu’nun bu kararı beklediğini” öne sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!