Güncelleme Tarihi:
Dünya Sağlık Örgütü, yalnızlığı ‘küresel bir halk sağlığı sorunu’ ilan etti. Yalnızlığın, insan sağlığına günde 15 sigara içmek kadar zararlı olabileceği belirtilirken sorunla mücadele konusunda ABD’li genel cerrah Dr. Vivek Murthy ve Afrika Birliği gençlik elçisi Chido Mpemba liderliğinde uluslararası bir komisyon kuruldu. Murthy, yalnızlığın obezite ve fiziksel hareketsizlikle ilişkili hastalıklardan daha da büyük risk taşıdığını belirtti.
GENÇLER DE TEHDİT ALTINDA
Komisyonun COVID-19 pandemisi sonrası artan yalnızlığın etkilerini araştırmak için oluşturulduğu ifade edilirken yaşlı yetişkinlerde yalnızlığın, demans (bunama) riskini yüzde 50, koroner arter hastalığı ve felç riskinin ise yüzde 30 artırdığı bildirildi. İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, yalnızlık sadece yaşlı insanları hedef almıyor. Gençler üzerinde de olumsuz etkileri bilinen yalnızlık, tabiri caizse hayatı karartıyor. Verilere göre ergenlik dönemindeki gençlerin 15’i yalnızlık çekiyor. Söz konusu duygunun üniversite çağında da tehlikeli olabileceğini belirten uzmanlar, yalnızlık yaşayan gençlerin üniversiteyi bırakma olasılıklarının daha yüksek olduğunu ve bu durumun daha kötü ekonomik sonuçlara yol açabileceğini vurguluyor.
Yalnızlığın yeterince önemli görülmeyen bir halk sağlığı tehdidi olduğunun altını çizen Murthy, bu hastalığın tek bir ülkeyi değil küresel olarak tüm dünyayı etkilediğini ve mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti. Murthy, problemin küreselliğine parmak bassa da rahatsızlığın bölgesel olarak azalıp arttığı da verilere yansımış durumda.
Rakamlara göre Afrika’da ergenlerin yüzde 12.7’si yalnızlık yaşarken, Avrupa’da bu oran yüzde 5.3 olarak hesaplanmış. Bu da yalnızlığın sosyal ve ekonomik etkenlerle doğrudan ilişkili olduğunu işare ediyor.