Yalçın Özbey Belçika’da serbest bırakıldı

Güncelleme Tarihi:

Yalçın Özbey Belçika’da serbest bırakıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2006 08:11

Gazeteci Abdi İpekçi cinayeti sanıklarından Yalçın Özbey Belçika’da serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb02a4f018fbb8f8a52035
1997 yılından bu yana Belçika'da yaşayan Özbey, çalıntı malları satmak suçundan 4 marttan bu yana Brüksel'de cezaevinde tutuluyordu.

Türkiye'nin Belçika'dan Özbey'i iade dosyası da şimdilik rafa kalkmış durumda. 

 

Yalçın Özbey'in tutuklanmasından sonra, İstanbul Yedinci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hazırlanan iade dosyası, Adalet Bakanlığı tarafından Belçika'ya resmen ulaştırılmış ve Ankara, Özbey'in iadesini talep etmişti.
 
Özbey'in hangi şartlar altında serbest bırakıldığı henüz belli değil. Mehmet Ali Ağca'nın İtalya'nın başkenti Roma'daki bir duruşmada verdiği ifadede İpekçi'yi öldürmekle suçladığı Özbey, bu iddiayı reddetmiş ancak İpekçi cinayeti öncesinde Ağca'ya para yardımı yaptığını itiraf etmişti.
 
Özbey, Ağca'nın 23 kasım 1979'da İstanbul Kartal Askeri Cezaevi'nden kaçırılmasında kullanılan arabanın da kendisine ait olduğunu kabul etmişti.
 
Türkiye'nin kırmızı bültenle aradığı Özbey, İpekçi davasından 20 yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanırken, Almanya'da iki MİT görevlisinin aldığı ifadesinin ses kayıtlarının imha edildiği ortaya çıkmıştı.
 
Yalçın Özbey, 'çetecilik ve haraç toplama' suçlamalarıyla, 4 Mart'tan bu yana Brüksel'de cezaevinde tutuluyordu.
 
Savcılık, Yalçın Özbey dosyasının Türkiye ile bağlantısı olmadığını duyurmuş ve Türkiye tarafından kırmızı bültenle aranan sanığın iade olasılığı hakkında görüş bildirmemişti.
 
Bu arada, İstanbul Yedinci Ağır Ceza Mahkemesi, Yalçın Özbey hakkında 'iade talepnamesi' hazırladı.
 
Belçika, Ankara'nın 1999 yılındaki iade talebini, 'Türkiye'de idam cezası var' gerekçesiyle reddetmişti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!