Yakalayın

Güncelleme Tarihi:

Yakalayın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2014 01:07

9 Türk’ün öldürüldüğü Mavi Marmara baskını davasında mahkeme, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, Askeri İstihbarat Daire Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanı Avishay Levi hakkında yakalama ve tutuklama kararı verdi. Mahkemenin oybirliği ile kabul ettiği 144 sayfalık iddianamede, şu an emekli olan 4 İsrailli komutan için 9’ar kez müebbet ve 18 bin 32’şer yıla kadar hapis isteniyor.

Haberin Devamı

GAZZE’ye 31 Mayıs 2010’da insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerince düzenlenen ve 9 kişinin öldüğü (Yaklaşık 4 yıl komada kaldıktan sonra can veren Uğur Süleyman Söylemez’le birlikte 10 kişi) saldırıya ilişkin davada, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, Askeri İstihbarat Daire Başkanı Amos Yadlin, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi’nin (İsrail kaynaklarına göre Hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanı) tutuklanmasına karar verildi, haklarında yakalama kararı çıkartıldı. Mahkeme kararında; bu zamana kadar duruşmaya gelmedikleri, Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü aracılığıyla gönderilen davetiyelere bugüne kadar cevap verilmediği, makul sürenin beklenildiği buna rağmen sanıkların duruşmaya gelmedikleri ve kaçak durumuna düştükleri belirtildi. Ayrıca yakalama kararı çıkartılan sanıklar hakkında kırmızı bülten çıkartılmasına hükmedildi.

Yakalayın
İsrail: Türklerin vermek istediği mesaj buysa



Haberin Devamı

Yakalayın
MAVİ MARMARA’DA MISIR ŞÜPHESİ


AVUKAT BARODAN

İstanbul 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya İHH Başkanı Bülent Yıldırım ve gazeteci Hakan Albayrak’ın da arasında bulunduğu bazı mağdur ve müştekiler katıldı. Dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin, Hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanı Avishay Levi’yi ise İstanbul Barosu’ndan atanan avukat temsil etti. Duruşmaya bazı yabancı avukatlar da izleyici olarak katıldı. Duruşmada mağdur sıfatıyla ifade veren Bülent Yıldırım, şunları söyledi:

ETKİSİZLEŞTİRDİM

“Saldırı olması ihtimaline karşı dil sorunu yaşamamak için Türk vatandaşlardan nöbetçi koymaya karar verdik. Neden hep Türk öldü diye soruyorlar? İşte bu nedenle. Hiçbir uyarıda bulunmadan karanlığın içinden öyle bir çıkış yaptılar ki Allah o sırada korkuyu herkesin kalbinden aldı. Uğur Süleyman Söylemez’i zodyak botlarının arkasındaki bir bot uzun menzilli bir silahla vurmuştu. Olay sırasında yukarıdan bir asker düştü. Koşarak yanına gittim. Askeri etkisiz hale getirdim. Silahını ve bombalarını alıp denize attım. Askeri de bir arkadaşa teslim ettim. Herkese de ‘Ölseniz bile öldürmeyeceksiniz’ talimatı verdim. Adalet bekliyoruz. Bir kişi öldürülünce zanlı hakkında yakalama kararı çıkarılır. Ama hâlâ bu dava da bir karar çıkmadı. Gördüğüm kadarıyla antlaşma haberleri yüzünden bazı şeyler gecikti.”

Haberin Devamı


Haaretz: İsrail dışında tutuklanabilirler

Yakalayın

İSRAİL gazetesi Haaretz, internet sitesinin manşetinden duyurduğu haberde, mahkemenin vermiş olduğu kararın, söz konusu komutanların Türkiye’ye giriş yapmaları halinde tutuklanacağı anlamına geldiğini belirtti. Komutanların ayrıca Türkiye’yle iade anlaşması bulunan ülkelere girmeleri durumunda da tutuklanabileceğinin altı çizildi. Haaretz, Interpol’ün Türkiye’nin uluslararası tutuklama talebine olumlu yanıt vermesi halinde ise dört İsrailli komutanın Interpol’e üye ülkelerden birine giriş yaptığında tutuklanma riskiyle karşı karşıya olacağını ifade etti.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ: HÜKMÜ KALMAYACAK

Dışişleri kaynakları ise “İki ülke arasında uzlaşma sağlandığında bir uluslararası anlaşma imzalanacak. İki ülke parlamentosu bu anlaşmayı onaylayacak. Anayasa’nın 90. maddesine göre Meclis’te usulüne göre onaylanan anlaşma kanun hükmündedir. Bu anlaşmada, bu süreçte alınan mahkeme kararlarının ortadan kalkacağına ilişkin açık hüküm de bulunacak. Bu nedenle anlaşma onaylandığında mahkeme için de bağlayıcı olacak ve alınan kararların hükmü kalmayacak” bilgisini verdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!