Ya Avrupa ya kaos

Güncelleme Tarihi:

Ya Avrupa ya kaos
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2007 00:00

Sırbistan’da dün yapılan genel seçim, halkın AB üyeliğine ilişkin nabzını ortaya koyacak. Kosova’daki Sırpların da katıldığı seçim, aşırı milliyetçi Sırp Radikal Partisi (SRS) ile Batı’nın desteklediği reformcu Demokratik Parti (DS) arasında yarışa sahne oldu. Tek başına iktidar olması beklenmeyen iki parti koalisyona küçük ortak arayacağı için seçimin sonucu belirsiz.

Sırbistan’da geçen yıl Karadağ ile birliğin dağılmasından sonra ilk genel seçimler, AB yanlıları ile aşırı milliyetçilerin çekişmesi şeklinde geçti. Seçimlerin sonucu, yaklaşık 10 yıl süren yaptırımların yaralarını sarmaya çalışan Sırbistan’ın Avrupa içinde yer alıp almayacağına ne karar verdiğini gösterecek. 20 partinin katıldığı seçimlerde, 6,6 milyonu aşkın kayıtlı seçmen, 250 sandalyeli parlamentonun üyelerini belirlemek için dün sabahtan itibaren sandık başına gitti. Arnavutlar’a oy kullandırılmayan seçime Kosova bölgesinde yaşayan Sırp seçmenler katıldı.

Seçimler, eski devlet başkanı Slobodan Miloşeviç’e yakın, Tomislav Nikoliç liderliğindeki aşırı milliyetçi Sırp Radikal Partisi (SRS) ile Batı’nın desteklediği reformcu Devlet Başkanı Boris Tadiç’in Demokratik Partisi (DS) arasında yakın yarışa sahne oldu. İki partinin de tek başına hükümet kurabilecek oy oranlarına ulaşması beklenmiyor ve ikisin de daha küçük partilerle koalisyon hükümeti arayışına gireceği tahmin ediliyor. Üçüncü parti olarak da muhafazakar Başbakan Vojislav Kostuniça’nın Sırbistan Demokrat Partisi (SRS) çekişiyor. Resmi kamuoyu araştırmalarını yürüten CeSID (Hür Seçimler ve Demokrasi Merkezi) yetkilileri, parlamentoya girmek için barajın yüzde 5 olduğu seçimlerin, ülke tarihindeki sonucu en "belirsiz" seçimler olduğunu söylediler.

Sırbistan’da yeni hükümeti bekleyen en büyük sorunların başında ekonominin iyileştirilmesiyle birlikte Kosova’nın nihai statüsüne ilişkin anlaşmazlığın ele alınması ve Bosna Hersek’te soykırım yapmak suçundan Lahey’deki uluslararası mahkeme tarafından aranan Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç’in tutuklanması talepleri bulunuyor.

Tadiç, seçim kampanyası sırasında, "Bu seçimler geçmiş, eski moda, geleneksel ve yetersiz politikalar ile problemleri çözecek, Sırbistan’ı AB’ye götürecek strateji arasında dönüm noktası olacaktır" dedi.

Avrupalı Sırbistan

Belgrad’da, Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç’in seçim afişinde (solda) "Daha iyi bir yaşam - Avrupalı Sırbistan" yazıyor. Başbakan Vojislav Kostuniça’nın (sağda) mesajı ise: "Halk, en iyisini bilir."

KİM KİMDİR?

Milliyetçi cephe

Tomislav Nikoliç - Sırp Radikal Partisi (SRS)


Sırbistan parlamentosundaki en güçlü grup. BM Savaş Suçları mahkemesinde yargılanmakta olan akıl hocaları Vojislav Seselj’in izinden büyük bağlılıkla gidiyorlar. Nikoliç, Avrupa yanlısı politikalara ateşli bir şekilde karşı koyuyor. 2004’te devlet başkanlığı yarışında Tadiç’e karşı kaybetti. SRS’nin oyların yüzde 30’unu alacağı ancak yine de muhalefette kalacağı tahmin ediliyor.

AB’nin tercihi

Boris Tadiç - Demokratik Parti (DS)


Temmuz 2004’te, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana komünist olmayan ilk devlet başkanı oldu. Muhalefetteki Demokratik Parti’nin lideri yumuşak üsluplu bir psikolog. Parti liderliğini kurucularından eski başbakan Zoran Cinciç 2003’te suikaste kurban gittikten sonra devraldı. Partinin başbakanlık için adayı ekonomik reformlarıyla övgü toplayan Harvard mezunu eski maliye bakanı Bozidar Djeliç. Partinin oyların yüzde 28-30’unu alacağı tahmin ediliyor.

Miloseviç’i devirdi

Vojislav Kostuniça - Sırbistan Demokrat Partisi (DSS)


Şubat 2004’ten bu yana Başbakanlığı yürüten Kostuniça Kosova’nın bağımsızlığına muhalefetin başını çekiyor. 62 yaşındaki anayasa uzmanı, 1990’larda Miloseviç aleyhtarı hareketin de liderlerinden biriydi. Ekim 2000’de kendisine karşı seçimleri kaybetmeyi kabullenmeyen Miloseviç halk isyanıyla devrildiğinde devlet başkanı koltuğuna oturmuştu. Aşırı milliyetçilerden de kapacağı oylarla yüzde 20’ye ulaşması bekleniyor.

Anahtar lider

Mladjan Dinkiç - G17 Plus

Eski maliye bakanı Dinkiç, Miloseviç’ten sonra ekonominin düzelmesini sağlayan reformlara yardımcı olmuş bir başka uzman. Gitar çalan 42 yaşındaki politikacı, teknokratlardan kurulu partinin liderliğini, Kostuniça hükümetinin BM Savaş Suçları Mahkemesi ile işbirliğinde başarısız olmasıyla başbakan yardımcılığından istifa eden Miroljub Labus’tan devralmıştı. Partinin yüzde 6 ila 10 oranında oy alarak yeni bir koalisyon hükümetinde anahtar rol oynaması bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!