X-Ray’i rafa kaldıracak T-Ray’de Türk damgası

Güncelleme Tarihi:

X-Ray’i rafa kaldıracak T-Ray’de Türk damgası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2007 00:00

Türk bilim insanlarının önemli katkıda bulunduğu T-Ray cihazı X-Ray’in tarihe karışmasını sağlayacak. X-Ray’dan kaynaklanan radyasyon tehlikesi ortadan kalkacak.

İZMİR Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Lütfi Özyüzer ve Cihan Kurter, ABD Enerji Bakanlığı bünyesindeki Angonne Ulusal Laboratuvarı’nda Amerikan ve Japon meslektaşları ile 7 yıldır sürdürdükleri çalışma sonucunda X-Ray’leri rafa kaldırmasına kesin gözle bakılan T-Ray’leri geliştirdi.

Terahertz dalgaları denilen T-Ray’ler sayesinde daha küçük bir kristal örnekten ışık elde etmeyi başaran Lütfi Özyüzer ve Cihan Kurter böylelikle projeye en önemli katkıyı sağladı. Özyüzer, Hürriyet’e yaptığı açıklamada T-ışınlarının gündelik hayatımıza katkılarının ne olacağını şöyle anlattı:

"T-ışınları mikrodalga ile kızıl ötesi elektromayetik dalgalar arasındaki bölgeye verilen isim. Bu bölgedeki ışınlar, X-ışınlarına göre zararsız olduğundan havaalanı güvenliğinde yolcuların taranmasında kullanılabilecek. Ayrıca tıbbi görüntülemede hastanın zarar görmesi önlenecek. Şimdiye kadar T-ışınları üretmekte kullanılan kaynaklar çok büyük yer kaplamakta, çok pahalı lazer sistemleri gerektirmekteydi ve genellikle laboratuvar için uygun olduğundan endüstriyel uygulama alanı bulması çok zordu. Bizim Argonne Ulusal Laboratuvarı ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün (İYTE) yaptığı ortak çalışma ile T-ışınlarını çok küçük bir kristale akım sürerek elde ettik. Bu özel kristal süperiletken bir malzeme ve bu malzemenin özgün Josephson eklemleri özelliğini kullandık. Böyle küçük boyuta indirilmiş bir malzemenin ticari kullanımı çok kolay olacağından T-ışınları daha çok kullanılacak. T-ışınlarının 2-3 yıl içinde havaalanı güvenlik geçişlerinde kullanılmaya başlaması ile bekleme sorunu kalmayacak ve daha hassas bir şekilde yolcular taranabilecek".
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!