Güncelleme Tarihi:
ABD’nin Washington merkezli düşünce kuruluşu Freedom House, ‘2016 İnternet Özgürlüğü Raporu’nu yayınladı. Geçen yılki raporda ‘kısmen özgür’ olarak değerlendirilen Türkiye, bu yıl ‘internetin özgür olmadığı ülkeler’ kategorisine geriledi. Raporda internetin özgür olmadığı 20 ülke arasında Türkiye’nin yanı sıra Sudan, Suudi Arabistan, Mısır, Etiyopya, Rusya, Çin, Pakistan, İran, Myanmar, Bahreyn ve Belarus gibi ülkeler bulunuyor. İnternet özgürlük durumu ne kadar kötüyse puanın yükseltildiği listede Türkiye’nin puanı 58’den 61’e çıktı.
Freedom House internet sitesinde, bu yılın internet özgürlüğü raporu, Sitra kentindeki çatışmaları cep telefonuyla görüntüleyen Bahreynli bu kadının fotoğrafıyla kullanıldı.
TROLLER DE RAPORDA
100 üzerinden yapılan puanlamada en kötü ülkeler ise, 79 puanla Küba ve Özbekistan oldu. Raporda, Türkiye için, “Birçok sosyal medya platformuna erişimin engellenmesi, yetkililere ve dine yönelik eleştiriler yüzünden kullanıcılara dava açılması nedeniyle Türkiye’de internet ‘özgür değil’ kategorisine düştü” yorumu yapıldı. ‘Hükümet yanlısı trollerin’, sosyal medya üzerinden muhalif ses ve kurumlara karşı karalama kampanyası yürüttüğü de yine rapora girdi. Raporda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde, ‘Facetime’ kullanarak televizyonlara canlı bağlantı gerçekleştirdiği hatırlatıldı. Geçen yılki raporda Türkiye’ye, internet özgürlüğünün ‘büyük tehlike altında olduğu’ uyarısı yapılmıştı.
Raporda, internet özgürlüğünde değerlendirmeye alınan ülkelerin ‘skorları’ böyle gösterildi. Türkiye’nin skoru, Mısır, Etiyopya gibi ülkelerle birlikte 61-70 puan aralığında.