Güncelleme Tarihi:
Merkezi İsviçre'de bulunan WWF'nin orman uzmanlarınca hazırlanan raporda, “Avrupa'daki en büyük yasadışı kereste ithalatçısı” İngiltere'nin, her yıl Asya, Afrika ve Latin Amerika'dan Lüksemburg'un iki katından daha fazla alana denk düşen 600 bin hektar ormanın yok olmasından sorumlu olduğu belirtildi.
AB ülkeleri ile Amazon havzası, Kongo havzası, Doğu Afrika'daki ülkeler, Endonezya ve Rusya arasında yapılan ticarete dayanılarak hazırlanan raporda, ticareti besleyen yasadışı ağaç kesiminin yerel toplulukları geçim kaynaklarından yoksun bıraktığı belirtildi.
AB'nin bütün bölgelerden yasadışı kereste ithalini dolaylı olarak muhtemelen Çin üzerinden yaptığı belirtilen raporda, ülkelerin koruma önlemlerini ihlal ederek ve hükümetlerin kontrolü dışında yasadışı şirketler tarafından kesilen ağaçların dünya pazarlarına sunulmadan önce başka bir ülkeye gönderildiği kaydedildi.
Yasadışı kereste ithalatında İngiltere'yi Finlandiya, Almanya, Fransa, İtalya ve Hollanda'nın takip ettiği kaydedilen raporda, AB'nin şu anda izlediği, AB üyesi 25 ülke ve üretici ülkeler arasında gönüllü anlaşmaları destekleme siyaseti yerine yasadışı kereste ithalatına zorunlu yasak uygulamasının hayati önem taşıdığı ifade edildi.
WWF Avrupa Orman Programı Başkanı Duncan Pollard, “AB, dünyanın en önemli ormanlarının korunması ve yoksulluğun azaltılmasına yardımda bir farklılık göstermek istiyorsa daha sert önlem almalı” dedi.
WWF'nin İngiltere'deki yetkilisi Andrew Lee de, İngiltere'nin yüksek kereste tüketimiyle Endonezya ve Afrika ülkelerinin gelirini talan ettiğini, ancak kereste ticareti yapan uluslararası şirketlerin kazançlarını katladığını söyledi.