Güncelleme Tarihi:
Gazetede Rajiv Chandrasakaran imzasıyla yayınlanan ve oldukça geniş yer verilen haberde, Irak Kürt yönetiminin bugünlerde hazırladıkları 30 saniyelik reklam filminde Amerikalılara “öteki Irak’ı” anlattıkları aktarıldı. Irak’ta Sünniler ve Şiiler kanlı bir savaşın içindeyken Kürtlerin, Amerika’da kendi tanıtımlarını yaptığı belirtilen haberde, sadece geçen yıl Kürtlerin Amerika’da lobi şirketleri ve Washington’da bir diplomatik büro kurmak için 3 milyon dolardan fazla para harcadığı vurgulandı.
“ÜST DÜZEY AMERİKALI YETKİLİLER KAYGILI”
Kürtlerin bu kampanyasının ABD ve Irak Hükümeti tarafından desteklenen “birleşik Irak” politikasına aykırı olduğu vurgulanan haberde, bazı üst düzey ABD'li yetkililerin, Iraklı Kürtlere daha fazla özerklik verilmesi halinde, bunun Irak’ta bir bölünme ve PKK sorunuyla mücadele eden Türkiye’de istikrarın bozulmasına neden olabileceği görüşünde olduğu aktarıldı.
Iraklı Kürtlerin Washington’daki temsilciliğini, “Irak Devlet Başkanı’nın oğlu ve eski bir araba tamircisi olan” Qubad Talabani’nin yaptığı ifade edilen haberde, 29 yaşındaki Talabani’nin Amerika’dan “İsrail ve Tayvan” benzeri bir politikayı kendileri için de uygulamasını istediği kaydedildi.
Haberde, Qubad Talabani’nin, babasını doğrudan arayabildiği ve Kürt azınlığı temsil ettiği için Washington’daki en etkili Iraklı olduğu değerlendirmesi yapıldı. Haberde ayrıca, Irak’ın Washington Büyükelçisinin ise laik ve Sünni bir Arap olduğu, Şii etkinliğindeki Irak Meclisi’nde kısıtlı bir yetkisi olduğu vurgulandı.
“KUZEY IRAK DEVLET İÇİNDE DEVLET”
Irak’taki 5 milyon Kürt için ABD içinde dostluklar kurmanın hayati derece önemli olduğu, çoğunluğu dağlık bölgeler olan Irak Kürt bölgesinin ise devlet içinde devlet gibi hareket ettiği kaydedilen haberde, “Bölgesel Kürt Yönetimi kendi yasalarını geçirme hakkına sahip, kendi iç güvenlik birimi bulunuyor hatta Irak ordusunun bölgeye girmesine engel oluyor. Bölgede Irak bayrağı bulunmuyor, Erbil’e gidenler ise Irak değil Kürdistan vizesi alıyor” denildi.
Irak’a komşu üç ülke olan Türkiye, İran ve Suriye’de de Kürt azınlığın bulunduğu hatırlatılan haberde, bu özerkliğin söz konusu ülkelerin "ciddi biçimde canını sıktığı" ifade edildi.
Haberde, Irak işgalinin başlamasının ardından Iraklı Kürtlerin ABD'de lobi faaliyetlerine başladığı ve 3 Haziran 2004’te Barbour Griifth & Rogers şirketinin aylık 29 bin dolar karşılığında Mesut Barzani’ye bağlı Irak Kürdistan Demokratik Partisi için lobi yapmayı kabul ettiği kaydedildi.
“1.4 MİLYAR DOLAR ÜÇ HELİKOPTERLE TAŞINDI”
Haberde, bundan 20 gün sonra işgal sonrası Irak’ta oluşturulan Amerikan yönetiminin Kürtlere 1.4 milyar dolar nakit para verdiği, Amerikan ordusunun da “gıcır gıcır 100 dolarlık banknotlardan oluşan” bu parayı 3 helikopterle Erbil’e taşıdığı ifade edildi.
Talabani’nin “Şirketin lobi faaliyetleri gıda karşılığı petrol programından yararlanmamız için çok faydalı oldu” derken, bir süre sonra da ABD'nin, Irak’ın yeniden imarı için ayırdığı fondan da Iraklı Kürtlere 18.4 milyar yardım gönderildiği belirtildi.