'Washington'ın PYD politikası ikiyüzlü'

Güncelleme Tarihi:

Washingtonın PYD politikası ikiyüzlü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2016 00:46

2011-2014 döneminde ABD’nin son Şam Büyükelçisi olarak görev yapan Robert Ford, Obama yönetiminin Suriye politikasını ağır eleştirdi, ABD’nin terör örgütü PKK bağlantılı PYD ile politikasını ‘tutarsız’ ve ‘ikiyüzlü’ olarak niteledi.

Haberin Devamı

ABD’nin son Şam Büyükelçisi ve Ortadoğu Enstitüsü Kıdemli Uzmanı Robert Ford, Obama yönetiminin Suriye politikasını ağır eleştirdi. Ford, Anadolu Ajansı’na (AA) verdiği mülakatta, Obama yönetiminin asker göndererek çözmesi gereken bir çatışmayı askersiz yolla çözmeye çalıştığını belirterek, Beyaz Saray’ın bunda açık şekilde başarısız olduğunu vurguladı.

“Obama, Ortadoğu’daki liderliğinin zayıflaması pahasına ABD’nin Asya’daki liderliğini güçlendirmeyi tercih etti” diyen Ford, Washington’ın en önemli hatasının, 2012-2013 yıllarında Suriye muhalefetine yeterli desteği vermemesi olduğunu öne sürdü. Artık istese de ABD yönetiminin Esad üzerindeki baskıyı artırmak için birkaç yıl öncesine göre daha zor bir süreçle karşı karşıya olduğuna işaret eden Ford, “Halep’te Nusra Cephesi olduğu gerekçesiyle Esad’ın bu şehre saldırmasına ses çıkarmayan Obama yönetimi, her bakımdan absürt bir durumdadır” ifadesini kullandı.

ABD ile Türkiye’nin PKK ile bağlantısında ötürü terör örgütü kabul ettiği PYD arasındaki ilişkilere de değinen Robert Ford, “ABD, Halep’teki bazı İslamcı gruplara silah vermiyor, çünkü bunların silahları Nusra’ya vermesinden endişe ediyor. Öte yandan ABD, YPG’nin PKK ile savaştığını bilmesine rağmen YPG’ye silah vermeyi onaylıyor. Burada açık bir tutarsızlık ve ikiyüzlülük var” dedi. İkinci olarak, ABD yönetiminin, PYD’nin Rakka, Deyr ez Zor ve benzeri yerleri IŞİD’in elinden alamayacağını anlamaya başladığını ve Arapları eğitmeye başladığını söyledi.

ROBERT FORD KİMDİR?
ABD’nin Şam Büyükelçisi olarak 2011’den 2014’e kadar görev yapan Robert Ford, 2008-2010 yıllarında ise Bağdat’ta büyükelçi yardımcısı olarak görev aldı. Emekli olduğu 2014’te ABD Dışişleri Bakanlığı Hizmet Ödülü’nü alan Ford, o tarihten sonra merkezi Washington’da bulunan düşünce kuruluşu Ortadoğu Enstitüsü’nde çalışmalarına devam ediyor.     

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!