‘Washington ve Ankara teknik düzenlemelerin son aşamasında’

Güncelleme Tarihi:

‘Washington ve Ankara teknik düzenlemelerin son aşamasında’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2015 01:41

CENTCOM’a bağlı ABD Hava Kuvvetleri Merkez Komutanlığı Sözcüsü, “Türkiye’nin IŞİD’e karşı hava operasyonlarına katılması için teknik düzenlemelerin son aşamasındayız. İncirlik’ten IŞİD hedeflerine daha kısa sürede ulaşıp daha çabuk sonuç alıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ABD’nin başını çektiği Koalisyon Güçleri tarafından IŞİD’e karşı yürütülen hava saldırılarını koordine eden Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı’na (CENTCOM) bağlı Amerikan Hava Kuvvetleri Merkez Komutanlığı Sözcüsü Sonny Cohrs, İncirlik’ten gerçekleştirilen hava saldırılarının detaylarını Hürriyet’e anlattı. Cohrs, Türkiye’nin IŞİD operasyonlarına katılması için Washington ve Ankara’nın teknik detayların son aşamasına geldiklerini söyledi.
Koalisyon Güçleri’nin hava saldırıları sayesinde IŞİD’in artık geniş araç konvoylarıyla hareket edemediğini, bunun da sahada IŞİD’ karşı savaşan güçlere taktiksel bir avantaj sağladığının altını çizen Cohrs, İncirlik’ten düzenlenen hava saldırıları sayesinde de IŞİD hedeflerine daha kısa sürede ve daha az yakıtla ulaşıp daha çabuk sonuç alabildiklerini vurguladı. Sözcü Cohrs, IŞİD’e karşı İncirlik Üssü’nden gerçekleştirilen hava saldırılarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı:

Haberin Devamı

İNCİRLİK KARARI, IŞİD’E KARŞI STRATEJİK NOKTA SAĞLADI

Türkiye ve ABD’nin geçen ay imzaladığı “İncirlik mutabakatı”nın ardından Amerikan Hava Kuvvetleri İncirlik’ten kalkan uçaklarla IŞİD hedeflerini vurmaya başladı. IŞİD’e karşı mücadelede İncirlik Üssü’nü kullanmanın önemi nedir?

Türkiye, Suriye’nin kuzeyi ve Irak’la bağlantılı olan stratejik bir harekat noktası olarak değerlendiriliyor. Hedefe daha kısa mesafeden ulaşıp ateşleme yapmak demek, uçmak için daha az zamana ve daha az yakıta ihtiyaç duymak demek. Bu aynı zamanda daha çabuk sonuç almak anlamına da geliyor. Türkiye’nin, IŞİD karşıtı operasyonlarda Amerikan savaş uçaklarına üslerini açması kararı, Koalisyon Güçleri’ne her gerek duyduğunda (IŞİD’e karşı) saldırı düzenleyebileceği bir stratejik nokta sağladı.
IŞİD’e karşı küresel koalisyonda ABD Başkanlık Temsilcisi’nin Yardımcısı olan Brett McGurk daha önce Türkiye’nin IŞİD’e karşı operasyonlara katılma konusunda istekli olduğunu ancak bunun için önce bazı teknik düzenlemelerin yapılması gerektiğini söylemişti.

Bu düzenlemeler ne aşamada ve neleri içeriyor?

Haberin Devamı

ABD ve Türkiye, Türkiye’nin IŞİD operasyonlarına katılması için teknik detayların sonuna geldi. Bu katılım, Türkiye’nin, Koalisyon Güçleri’ne bağlı tüm hava saldırılarının izlenmesi, koordinasyonu ve çatışma ihtimalinin azaltılmasını sağlayan Koalisyon Güçleri’nin Hava Görev Emri’ne (ATO) entegrasyonunu içeriyor. Bu koordinasyon, herhangi bir potansiyel hava çarpışmasının, dost ateşinin ya da hatalı hava saldırısının önüne geçilmesinin garanti edilmesi açısından şart.

SALDIRILAR IŞİD’İ YENENE KADAR SÜRECEK

İncirlik’ten düzenlenen IŞİD operasyonlarına kaç uçak katılıyor? Hava saldırıları ne kadar sürecek?

Şu anda IŞİD’e karşı düzenlenen Öz Kararlılık Operasyonu’na (Operation Inherent Resolve) İncirlik’ten altı tane F-16 Falcon çok amaçlı savaş uçağı ve iki tane de KC-135 Stratotanker bombardıman uçağı destekliyor. IŞİD’i yendiğimizden emin olana kadar Koalisyon ekibiyle birlikte çalışmayı sürdüreceğiz.

Haberin Devamı

‘KOALİSYON SALDIRILARI SON DERECE BAŞARILI’

IŞİD’e karşı düzenlenen operasyonlarda Türk ve Amerikan silahlı kuvvetleri arasında istihbarat paylaşımı var mı?

Ankara, IŞİD’e karşı hava saldırılarını gerçekleştirebilmesi için ABD’ye, Türkiye’nin sahip olduğu olanaklara genişletilmiş erişim imkânı sağladı. Hava saldırılarımızın yanı sıra, Türkiye’nin sınırları da dahil olmak üzere IŞİD’le mücadelede en etkili opsiyonların değerlendirilmesi için Türkiye’yle diyalog halindeyiz.

IŞİD’e karşı Koalisyon güçleri tarafından düzenlenen hava operasyonları şu ana kadar ne kadar başarılı oldu?

Koalisyon’un hava saldırıları, IŞİD’in hareket özgürlüğünün kısıtlanmasında son derece başarılı oldu. Düşmanımızın ilerlemelerini ya da geri çekilme hareketlerini yeniden yönlendirebiliyoruz, bu da sahadaki IŞİD’e karşı savaşan güçlere taktiksel bir avantaj sağlıyor. IŞİD artık geniş araç konvoylarıyla hareket edemiyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!