Güncelleme Tarihi:
ABD yönetimi, önümüzdeki haftalarda başlaması beklenen, 2014 Haziran’ında IŞİD’in eline geçen Musul’u kurtarma harekâtı öncesi Irak güvenlik güçlerinin Tikrit’te IŞİD’e karşı elde ettiği başarıya temkinli yaklaşırken, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, önceki gün Amerikan Senatosu’nda verdiği ifadede, İran’ın operasyonda oynadığı role vurgu yapıp “Asıl mesele, şimdi ne olacak” dedi.
Dempsey, İran’ın bölgede elde ettiği etkiyi bundan sonra nasıl kullanacağı konusundaki şüphelerini dile getirirken, Amerikan Savunma Bakanı Ash Carter da “Irak’ta bizi en çok mezhepçiliğin geri gelmesi endişelendiriyor” diyerek yine İran’ın Washington’da yarattığı endişeye işaret etti.
İRAN EĞİTTİ DONATTI
Dempsey, İran’ın IŞİD ile mücadele etmek için Irak güçlerini desteklemesini askeri açıdan olumlu gördüklerini söylerken IŞİD yenilgiye uğratıldıktan sonra yaşanacakların ciddi kaygı oluşturduğunu söyledi. Tikrit’te IŞİD’e saldıran kuvvetlerin 20 bininin Halk Hareketi (Hashid Shaabi) olarak bilinen Şii milislerden oluştuğunu ifade eden Dempsey, “Ben bunları İran tarafından eğitilmiş ve bir şekilde İran tarafından donatılmış olarak tarif ediyorum” dedi.
Şimdiye kadar bu güçlerin bölgede konuşlu, sayıları 3 bine varan Amerikan kuvvetlerine saldıracakları yönünde bir işaret olmadığını belirten Dempsey, yine de Tıkrit’teki sonucun ardından yaşanacak gelişmelerin belirsizliğine vurgu yapıp, “Tıkrit operasyonunun, bizim kaygılarımızın artması ya da azalması açısından stratejik bir yansıması olacak” dedi ve Şiilerin zaferden sonra bölgedeki Sünnilere nasıl davranacağını görmek gerektiğini belirtti. “Asıl mesele, şimdi ne olacak” diye konuştu.
ABD Savunma Bakanı da İngiliz Savunma Bakanı ile Pentagon’da düzenlediği ortak basın toplantısında Tıkrit operasyonunda İran’ın oynadığı role ilişkin kaygılarını dile getirdi. Carter, “Tıkrit operasyonunda İranlı askeri danışmanların rol almasının Irak’taki mezhepçilik tehlikesi nedeniyle ABD’yi kaygılandırdığını” söyledi.
SURİYE MÜZAKERELERİ
İran’ın Irak’taki Şii milisleri eğitip donattığı Amerikalı yetkililer tarafından da artık açıkça ifade edilirken Washington’ın Ankara ile üzerinde anlaşmaya vardığı Suriyeli muhaliflerin eğitilip donatılmasıyla ilgili hazırlıklar ise sürüyor. IŞİD’e karşı yürütülen harekâtı yöneten CENTCOM Komutanı Orgeneral Lloyd Austin, önceki gün hem yaklaşan Musul Operasyonu’na Türkiye’nin vereceği katkıları görüşmek hem de eğit-donat programı için Kırşehir’de kurulan tesisi gezmek için Türkiye’yi ziyaret etti.
Bakan Carter da Suriyeli muhaliflerle ilgili bir soruya “Kendilerine IŞİD ile mücadele için eğitim-ekipman sağlanmasına rağmen, Esad güçleriyle karşı karşıya gelebilecekleri ihtimalini de düşünerek, ne tür bir destek vermemiz gerektiği noktasına çalışıyoruz ama henüz bir karara varmadık” diye cevap verdi.
TIKRİT-MUSUL KARŞILAŞTIRMASI
Tikrit Bağdat’ın 150 km uzağında ama Musul 350 km uzakta.
Tikrit’e an yakın Irak Ordusu hemen yanındaki Beyci’de ama Musul’da lojistik sorunlar büyük.
Tikrit 15 kilometrekare, Musul ise 400 kilometrekare.
Tikrit’te kent büyük oranda boşalmıştı ama 750 bin nüfuslu Musul’da IŞİD halkı zorla kentte tutuyor. Kentten ayrılmak isteyenlerin akrabalarını rehin alıyor.