Güncelleme Tarihi:
İTALYA Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, bazı Avrupa Birliği ülkelerinin 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye ile yürütülen vize serbestisi görüşmelerinin askıya alınmasını önerdiklerini, böyle bir gelişmenin “aptalca bir hata” olacağını kaydetti. Darbe girişiminin ardından yaşanan süreç nedeniyle ekim ayı için öngörülen vize serbestisi hedefinin kimse tarafından gerçekçi görülmediğini belirten Bakan Gentiloni, Türkiye’deki hukukun üstünlüğü ve demokrasinin bir an önce normal işleyişe dönmesi gerektiğini, olağanüstü sürecin devamının Türkiye-AB ilişkilerine olumsuz etki yapabileceğini söyledi. AB’nin önemli ülkelerinden İtalya’nın Dışişleri Bakanı, 2 günlük Ankara ziyareti sırasında sadece Hürriyet’e konuştu. Bakan, sorulara şu yanıtları verdi:
ASKERİ DARBEYİ KABUL ETMEYİZ
Ziyaretiniz 15 Temmuz sonrası Türkiye’ye destek ve dayanışma kapsamında ama sizce de biraz geç kalmış bir ziyaret değil mi?
Bence değil. Çünkü darbe girişiminden sadece birkaç saat sonra İtalyan hükümeti ve diğer Avrupa ülkeleri darbecilere karşı Türkiye ve Türk kurumlarının yanında olduklarını bildirdiler. Ben de şahsen muhatabımı aradım... Bunun gerçekten çok ciddi bir darbe girişimi olduğunu anlıyor ve Avrupa’da hiçbir hükümetin askeri darbe yoluyla yıkılmasını kabul edemeyeceğimizi ifade ediyoruz. Türk kurumlarının nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu söylerken aynı zamanda bu kurumların bir an önce normal işleyişe dönmelerinin önemini de vurgulamak istiyoruz. Ne kadar erken o kadar iyi. Yani, olağanüstü hal uygulamasının uygun olan zamanda sona ermesi gerektiğini düşünüyoruz. Aynı zamanda darbe girişimi sonrasında sağlanan siyasi birlikteliğin de HDP’yi de kapsayacak şekilde sürmesini umuyoruz.
ADALET NORMAL İŞLEYİŞE DÖNMELİ
Türkiye’ye gelen eleştirilerin çoğunluğu fiziken darbeye katılmamış akademisyen, öğretmen veya gazetecilerin de soruşturulması ve işlerinden olması. Bu süreci demokratik çerçeveden nasıl görüyorsunuz?
Hedef bir an önce adaletin normal işleyişine dönmesinin sağlanması olmalı. Türk yetkililer, FETÖ olarak adlandırdıkları bu yapının devasa olduğunu, adaletten üniversitelere, diplomasiden orduya kadar birçok kurumda yapılandıklarını söylüyorlar. Bizim bu yapıya dönük olarak bilgimizin çok az olduğu bir gerçek. Bunun devasa bir varlık olarak toplumun çeşitli kesimlerinde yer aldığına ilişkin tanımlamayı anlıyoruz, ama aynı zamanda hukukun üstünlüğü ve diğer kurumların normal işleyişini kısıtlayan olağanüstü halin devam ettirilmesinin olumsuz bir durum yaratacağını kaydetmek istiyoruz.
vizede ekim hedefi çok zor
Türkiye-AB arasında önemli bir konu vize serbestisi. Ekim ayında uygulama planlaması vardı, yetişebilecek mi sizce?
Darbe girişimi sonrasındaki süreçte bazı siyasi partiler ve hatta bazı hükümetler, o süreçte yaşanan gelişmelerin vize serbestisine dönük perspektifin gerçekçi olmadığını açıkça gösterdiğini belirterek, AB’den Türkiye ile müzakereleri kesmesini istediler. Biz bunun aptalca bir hata olacağını, bu hedefin sürdürülmesi gerektiğine ikna ettik. Bunu söylemekle beraber, vize serbestisinin sağlanması için Avrupa perspektifinin gerektirdiği kriterlerin de tamamlanması gerekiyor. Bu iş bu ay olur mu? Açıkçası çok zor. Hedeften vaz mı geçmeli? Bu çılgınlık ve büyük bir hata olur. Onun yerine, bunun zamanlamasını yeniden yapmalıyız. Bu da Ankara-Brüksel arasındaki müzakerelerle olmalı.
ERDOĞAN, PUTİN ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ KULLANABİLİR
İtalya Dışişleri Bakanı, Rusya Devlet Başkanı’nın pazartesi günü Türkiye’ye geleceğini anımsatarak, “Türkiye’nin Rusya’ya Beşar Esad’ın Halep’te yaptıklarına son vermesi çağrısında bulunabileceği umudundayım” ifadelerini kullandı. Bakan Gentiloni, “Hepimiz hep birlikte etkimizi kullanabilirsek ve Rusya’ya Esad’ın yaptıkları konusunda baskı uygulayabilirsek, bunun diplomatik olarak çok önemli bir olanak olacağını düşünüyorum” dedi.