Güncelleme Tarihi:
PROFESYONEL FAUL
The Economist (İngiltere): Üçlü mutabakatı “Erdoğan’ın zaferi” olarak yorumlayan The Economist’in internet sayfasında yayımlanan yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın futbolcu geçmişine gönderme yapıldı. Dergi, Finlandiya ile İsveç’e veto tehdidi hamlesinin futboldaki gibi bir ‘profesyonel faul’ olduğunu yazdı: “Türkiye’nin cumhurbaşkanı uluslararası siyasette istediğini alabilmek için profesyonel faul yapmaktan kaçınmıyor. Geçen ay İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğine çelme takma girişimi de üstelik Rusya böylesine bir tehdit ortamı yaratmışken, korkutucu olduğu kadar etkiliydi.
BBC NEWS (İngiltere): İki İskandinav ülkesinin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası NATO’ya katılmak için başvuru yaptığını hatırlatan İngiliz TV kanalı BBC’nin haberinde, “Şimdi 2 ülke Türkiye’nin bazı taleplerini kabul etti” ifadesi yer aldı.
PUTİN’E DARBE
The New York Times (ABD): Türkiye’nin veto kararından vazgeçmesinin ABD Başkanı Joe Biden için bir zafer olduğunu belirten New York Times (NYT), “Başkan Vladimir Putin’e bir darbe oldu” yorumunda bulundu.
Newsweek (ABD): ‘Türkiye’den, Putin’in NATO’nun genişlemesini engelleme hamlesine darbe’ başlığını atan Newsweek haber dergisi, Türkiye’nin veto kararında ısrar etmesi durumunda iki ülkenin birliğe giremeyeceğini hatırlattı. ‘Putin’in Ukrayna’yı işgali için öne sürdüğü birkaç nedenden biri de NATO’nun genişlemesini önleme arzusuydu’ denilen haberde bunun Finlandiya ve İsveç’i NATO’ya katılmak için başvuru yapmaya sevk ettiğinin altı çizildi.
The Washington Post (ABD): ‘Türkiye salı günü, ittifakın büyümesinin önünü açtı’ ifadesinin yer aldığı haberde, Madrid’de gerçekleşen zirve için ise ‘Son yıllardaki en önemli NATO zirvesi ‘ yorumunda bulunuldu.
TÜRKİYE İSTEDİĞİNİ ALDI
Haaretz (İsrail): İsrail merkezli Haaretz gazetesi, Madrid’deki gelişmeyi ‘Türkiye istediğini aldı’ başlığı ile duyurdu.
Bild (Almanya): ‘Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya kabulüne muhalefetinden vazgeçti’ diyen Alman Bild gazetesi, anlaşma ile iki ülkenin NATO üyeliklerinin önünde bir engel kalmadığına vurgu yaptı.
AMBARGO KALKTI
İtalyan gazetesi La Stampa, İsveç ve Finlandiya üzerindeki Türk vetosunun kalktığını ama Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bunu “bedavaya yapmadığını” yazdı. İspanyol basınında El Pais ve El Mundo gibi gazeteler, İskandinav ülkelerinin PKK/YPG ile FETÖ başta olmak üzere terör örgütlerine desteğini keserek bu ülkelerdeki terör şüphelilerinin Türkiye’ye iadesi için adım atacaklarını vurgularken, iki ülkenin Türkiye’ye yönelik silah ambargosunun kalkmasını da Türkiye’nin kazanımı olarak öne çıkardı.
1999’DAN BU YANA EN BÜYÜK GENİŞLEME
Daily Mail (İngiltere): Gazete, ‘Türkiye, İsveç ve Finlandiya liderleri, iki İskandinav ülkesinin NATO’ya katılmasının önünü açtı’ ifadesini kullandı. Haberde, Ukrayna işgalinin iki ülkeyi NATO’ya yaklaştırdığı belirtildi ve ‘Bu, eski Sovyet bloğu ülkelerinin 1999’da gruba katılmasından bu yana ittifakın en büyük genişlemesi’ denildi.
Politico (ABD): ‘Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik hedeflerinin önündeki engeli kaldırdı’ başlığı kullanılan haberde şu ifadeye yer verildi: ‘Madrid’de toplanan liderler artık Finlandiya ve İsveç’i ittifaka katılmaya davet etmek için resmi bir karar verebilir.’
Madrid’deki dörtlü zirve sonrası 10 maddelik bir mutabakat metni imzalandı. Terörü desteklememe taahhütleri üzerine Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurularını destekleyeceğini açıkladı.
TÜM ÜYELERİN ONAYI GEREKİYOR
4 Nisan 1949’da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması ile kurulan NATO’nun bugün 30 üyesi bulunuyor. Bir ülkenin ittifaka kabul edilebilmesi için 30 NATO üyesinin tümünün onayı gerekiyor.
FİNLANDİYA VE İSVEÇ’TE SEVİNÇ
Anlaşmanın imzalanmasıyla NATO üyelik daveti için önü açılan İsveç ve Finlandiya basınında mutabakatın yarattığı sevinç vardı. İsveç devlet televizyonu SVT, haberi “Türkiye’den İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine destek” başlığıyla duyururken, İsveç’in Türkiye’ye silah ambargosunu kaldırması da Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan için bir başarı olarak nitelendirildi. İsveç’in Aftonbladet gazetesi, anlaşmada terör suçlularının iadesi için somut önlemler alınacağına dair taahhütleri öne çıkarırken, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’nin “Terörist değilseniz endişelenmenize gerek yok” sözlerine yer verdi. Fin basını, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto’nun anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dikkat çekti, Türkiye’nin özellikle teröristlerin iadesi konusunda istediğini elde ettiğini vurguladı. HelsinkiTimes’ın haberinde, uluslararası ilişkiler uzmanlarının, anlaşmanın kısa sürede tamamlanması ve İskandinav ülkelerinin verdikleri tavizlerden şaşkın olduklarına yer verildi.
İSPANYOL POLİSİ KUŞ UÇURMADI
40 dünya liderinin bir araya geldiği İspanya’nın başkenti Madrid’de yapılan NATO Liderler Zirvesi için 10 bin polis görev yaptı. Zirve, polis minibüsleri ve zırhlı araçların oluşturduğu barikatların arkasında gerçekleşti. Toplantının yapıldığı binanın çevresini ve salonları didik didik arayan İspanya Ulusal Polisi, gözetleme dronları uçurdu.