Güncelleme Tarihi:
Verheugen, Alman Sendikalar BirliÄŸi (DGB) tarafından Berlin'deki Yeni Sinagog'da düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuÅŸmada, Türkiye'ye 40 yıldan bu yana üyelik sözü verildiÄŸini ve bu vaadin belirli aralıklarla tekrarlandığını hatırlattı.Â
Bu konuda Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel'in tutumunu eleştiren Verheugen, CDU'lu eski Almanya Başbakanı Helmut Kohl'ün de Türkiye'ye verilen vaatlerle ilgili belgelerde imzası bulunduğuna işaret etti.
Verheugen, ''Merkel Türkiyeile ilgili dürüst politika yapılmasını talep etti. Bu talep, kendi eski hükümetlerinin yaptıklarıyla çelişkili'' şeklinde konuştu.
Türkiye'ye ayrıcalıklı davranılmayacağını, yıl sonunda üyelik müzakerelerine başlama konusunda alınacak kararda da objektif ve adil davranılacağını tekrarlayan Verheugen, Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Edmund Stoiber'in, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olan tutumunu da eleştirdi. Verheugen, ''Türkiye gibi büyük bir ülkede işkencenin, idam cezasının kaldırılmasına, demokratikve Batılı değerlerin korunmasına, insan haklarına uyulmasına Stoiber'in sadece 'laf' gözü ile bakması gerçekten de çok ilginç'' diye konuştu.
Türkiye'nin demokrasi ile Ä°slamiyet'in baÄŸdaÅŸtırılabileceÄŸini göstererek, Arap ülkeleri ve tüm Ä°slam dünyası için bir model oluÅŸturacağını kaydeden Verheugen, ''Bunun stratejik önemi nasıl bu kadar önemsiz gösterilebilir'' dedi.Â