Güncelleme Tarihi:
Karlsruhe kentinde bulunan mahkemenin kararında, 1 Ocak 2000 tarihinde yürürlüğe giren yeni Vatandaşlık Yasası ile söz konusu Türk'ün Alman vatandaşlığının iptal edilmesinin yasal olduğu, ayrıca bu yasanın yürürlüğe gireceğinin önceden bilindiği belirtildi.
Adı açıklanmayan Türk'ün 1999 yılı Mart ayında Alman vatandaşı olduğu, aynı yılın Haziran ayında yaptığı başvurudan sonra da 2001 yılının Şubat ayında yeniden Türk vatandaşlığına geçtiği bildirildi.
Frankfurt kentinde yaşayan Türk'ün Alman vatandaşlığının, 2005 yılında kent yönetimi tarafından yeni yasa gerekçe gösterilerek iptal edildiği, kendisinin de bunun üzerine Federal Anayasa Mahkemesine başvurduğu kaydedildi.
Bu arada, konuyla ilgili bir açıklama yapan Almanya Türk Toplumu (TGD), mahkemenin aynı durumda olan çok sayıda Türk ile ilgili geçici bir düzenleme yapılması çağrısında bulunmamasını eleştirdi.
Çok sayıda Türk'ün yeni yasa yürürlüğe girmeden Türk vatandaşlığı için başvuruda bulunduğu, ancak işlemlerin çok uzun sürmesinden dolayı yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Alman vatandaşlığını kaybettiği hatırlatılan açıklamada, TGD'nin söz konusu kişilerin en azından Alman vatandaşı olmadan önceki süresiz oturma izinlerine sahip olabilmeleri için Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble'ye çağrıda bulunduğu kaydedildi.
Sol Parti Federal Meclis üyesi Sevim Dağdelen de, mahkemenin kararından üzüntü duyduğunu belirterek, “Ancak bu karar bir kez daha göstermiştir ki, sorun hukuksal yollarla değil, siyasi olarak çözüme kavuşturulabilir. Bunun için hemen yeni bir yasa çıkarılmalı ve vatandaşlıklarını kaybedenlerin yeniden Alman vatandaşlığına geçebilmeleri için kolaylıklar sağlanmalıdır” dedi.