Üzgün ama özür yok

Güncelleme Tarihi:

Üzgün ama özür yok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2006 00:00

Başbakan Erdoğan’ın da şahsi özür beklediği Papa 16. Benedikt dün yazlık sarayındaki pazar duasında, İslam dünyasında öfke yaratan sözleriyle ilgili ilk kez konuştu, ancak ağzından "özür" değil şu sözler çıktı: "Derin üzüntü duyuyorum."

Benim sözüm değildi

Papa, "Müslümanların hassasiyetleri açısından incitici bulunduğu için bazı ülkelerde ortaya çıkan tepkilerden ötürü derin üzüntü duyuyorum" dedi. İslam ile ilgili, ortaçağa ait bir görüşü aktardığı ve bu görüşü kişisel olarak paylaşmadığını söyleyen Papa, "Asıl niyetim, dürüst ve samimi, karşılıklı saygıya dayanan bir diyalog için çağrıda bulunmaktı" dedi.

PAPA 16.Benedikt geçen salı günü Almanya’nın Regensburg Üniversitesi’nde yaptığı ilahiyat konuşmasıyla İslam dünyasını ayağa kaldırdıktan sonra dün ilk kez halkın karşısına çıkarak sözlerine açıklık getirdi. Yazlık sarayı Castel Gandolfo’daki geleneksel Angelus Duası vesilesiyle bu konuya da değinen Papa, İslam dünyasında yol açtığı tepki nedeniyle derin bir üzüntü duyduğunu, aktardığı görüşlerin Ortaçağ’a ait olduğunu ve kendi kişisel görüşlerini yansıtmadığını söyledi.

RESMİ AÇIKLAMADAN DAHA KUVVETLİ

Papa’ya yönelik tenditler nedeniyle çok sıkı güvenlik önlemleri altında yapılan pazar duasında 16.Benedikt, "Müslümanların hassasiyetleri açısından incitici bulunduğu için bazı ülkelerde ortaya çıkan tepkilerden ötürü derin üzüntü duyuyorum. Benim asıl amacım, karşılıklı saygı çerçevesinde dürüst ve samimi bir diyalog için çağrıda bulunmaktı. Umarım bu sözlerim yürekleri yatıştırıp konuşmamın gerçek niyetini izah eder" dedi.

Papa’nın dünkü konuşmasında kullandığı sözcükler, Vatikan’ın bir gün önceki resmi açıklamasına göre daha "kuvvetli ve etkili" bulundu. Vatikan’ın açıklamasında diplomatik bir üslup ile "Papa’nın samimi bir teessür (deep regret) duyduğu" belirtilmişti. Papa ise dün, daha az diplomatik vurgu içeren "derin üzüntü" (deeply sorry) ifadesini kullandı. Fransız haber ajansı AFP, dünkü konuşmayı, "Papa, İslam dünyasının özür beklentisini karşılamadı ama, kullandığı ifade, Vatikan’ın açıklamasından daha kuvvetli vurgu taşıyordu" diye yorumlayarak verdi.

Papa ne demişti

Papa 16. Benedikt, geçen 14 Eylül’de "din-akıl" ilişkisini irdelediği konuşmasında, Bizans İmparatoru 2.Manuel Paleogolos’a atfen şunları söylemişti: "İmparator ayrıntıya girmeksizin, ehli kitaplar ile inançsızlar arasındaki davranış farkını izah etmek için, bizi hayrete düşüren haşin bir üslupla, genel anlamıyla din ve şiddet ilişkisi bağlamında basit bir temel soru yöneltmişti: ’Muhammed’in hangi yeniliği getirdiğini göster bana. Vaaz ettiği dini kılıç ile yayma türünden kötü ve insanlık dışı şeylerden başka bir şey bulamazsın.’ İmparator böyle ağır bir ifade kullandıktan sonra, dini şiddet ile yaymanın neden akıl dışı olduğunu izah ediyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!