A.A.
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2009 13:22
İki kez "uzay turisti" olan Microsoft firmasının yazılım uzmanı Charles Simonyi, Rus kozmonot ve Amerikalı astronotla Kazakistan'a indi.
Rus televizyonu Vesti-24 ve Moskova yakınındaki Rus uzay kontrol merkezinin sözcüsü Valeri Lindin'in verdiği bilgiye göre, Simonyi (60), Amerikalı astronot Michael Fincke ve Rus kozmonotu Yuri Lonçakov, uzay aracı Soyuz ile planlandığı gibi TSİ 10.15'te, 90 bin nüfuslu Kazak kenti Jezkazgan'ın 100 km yakınına iniş yaptı.
Yer yörüngesinde 350-400 km irtifada saatte 27 bin km hızla seyreden, yapımında 16 ülkenin yer aldığı Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) iki hafta geçiren Simonyi ile birlikte, UUİ'de 6'şar ay kalan Amerikalı kaptan pilot astronot Michael Fincke ile Rus kozmonotu Yuri Lonçakov Soyuz aracı içinde Dünya'ya döndü.
Macar asıllı Simonyi, UUİ ile iki yolculuğu için Rus Uzay Kurumuna toplam 55 milyon
dolar ödedi. Simonyi, ilk yörünge yolculuğu için Rusya'ya 20, ikincisi için 35 milyon dolar ödedi.
BAYKONUR UZAY ÜSSÜUzaydaki insan yapımı ilk uydu olan insansız Sputnik'in (Yol Arkadaşı) 4 Ekim 1957'de, yörüngedeki ilk insan Yuri Gagarin'in bulunduğu Vostok (Doğu) kapsülünün de 12 Nisan 1961'de uzaya hareket ettiği Kazakistan'daki tarihi SSCB üssü Baykonur, "uzay turistleri" devrini de başlatan ilk ve tek yer oldu.
Baykonur'dan Soyuz (Birlik) roketleriyle yörüngeye "turist" taşıma işi ilk kez 2001'de Californialı iş adamı Dennis Tito ile başladı. İkinci turist Güney Afrikalı Mark Shuttleworth idi. Üçüncü turist Amerikalı iş adamı Gregory Olsen, dördüncü uzay turisti İran asıllı Amerikalı Anuşeh Ensari, beşincisi Microsoft uzmanı Simonyi oldu. Altıncı uzay turisti ise 1973'te ABD'nin yörünge laboratuvarı Skylab'da görevli astronot Owen Garriott'un oğlu bilgisayar uzmanı Richard Garriott idi.
Simonyi, böylece 7. uzay turisti olarak ikinci sefer fezaya çıkan "dünyanın ilk iki seferli yörünge amatörü" oldu.