Buça'da kan donduran gerçek: Uydu görüntüleri Rusya'yı yalanlıyor!

Güncelleme Tarihi:

Buçada kan donduran gerçek: Uydu görüntüleri Rusyayı yalanlıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2022 10:19

Rusya Buça'da yüzlerce sivilin cansız bedeninin bulunması sonrası, cesetlerin Rus birlikleri çekildikten sonra sokaklara yerleştirildiğini öne sürmüştü. Uydu görüntülerini analiz eden New York Times gazetesi sivillerin Rusya çekilmeden önce öldürüldüğünü iddia etti.

Haberin Devamı

Amerikan New York Times Gazetesi (NYT)Rusya'nın sivil katliam yaptığı Buça ile ilgili çarpıcı bir iddia ortaya attı. Maxar Technologies tarafından sağlanan uydu görüntülerini analiz eden gazete Buça'daki sivillerin Rus birlikleri çekilmeden önce öldürüldüğünü iddia etti.

Gazete, cansız bedenlerine ulaşılan sivillerden en az 11'inin üç haftadan daha uzun süre önce, Rusya bölgeyi kontrol altına aldığı sırada öldürüldüğünü belirtti.

Buçada kan donduran gerçek: Uydu görüntüleri Rusyayı yalanlıyor
Maxar tarafından yayınlanan uydu görüntüsü 31 Mart 2022 Perşembe günü Ukrayna'nın Buça kentindeki genel görünümü gösteriyor.

KONUMLAR UYUŞUYOR, 3 HAFTA AYNI POZİSYONDA BEKLEMİŞLER

Haberin Devamı

Görüntü analizlerinde "Uydu görüntüleri 9-11 Mart tarihleri ​​arasında Yablonska Caddesi'nde ortaya çıkan insan vücuduna benzer büyüklükteki koyu renkli nesneleri gösteriyor. Bu nesneler, Ukrayna kuvvetlerinin Buça'yı geri almasının ardından cesetlerin bulunduğu konumlarla tam olarak örtüşüyor. Yapılan analizler nesnelerin üç haftadan fazla bu pozisyonda kaldığını gösteriyor" ifadelerine yer verildi.

Buçada kan donduran gerçek: Uydu görüntüleri Rusyayı yalanlıyor

18 Mart Buça kenti genel görünümü

410 SİVİLİN CANSIZ BEDENİ BULUNDU

Rus birliklerinin 30 Mart'ta Ukrana'nın başkenti Kiev’in 37 kilometre kuzey batısında bulunan Buça'dan çekilmesi sonrası Ukrayna yetkilileri kente girdiklerinde yüzlerce sivilin cansız bedeni ile karşılaştı. Çoğu işkence edilerek öldürülen sivillerin sayısı şimdiye kadar 410'a ulaştı.

Buçada kan donduran gerçek: Uydu görüntüleri Rusyayı yalanlıyor

Zelenski katliamın yaşandığı Buça kentinde incelemelerde bulundu

ZELENSKİ BÖLGEYE GİTTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski dün Rus birliklerinin çekildiği Kiev bölgesindeki Buça ve Irpin kentlerini ziyaret etti. Buça'da yaşanan katliamın 'savaş suçu' olduğunu belirten Zelenksi, dünya liderlerinin Buça cinayetlerini 'soykırım' olarak tanıyacağını söyledi.

Haberin Devamı

ABD YAPTIRIM DEDİ, RUSYA YALANLADI

ABD Başkanı Biden yaşananların savaş suçu olduğunu ve daha fazla yaptırım uygulanacağını söylerken Rusya görüntülerin kurgu olduğunu iddia etti. Rusya Savunma Bakanlığı cesetlerin, 30 Mart civarında,  Rus birliklerinin Buça'dan tamamen çekilmesinin ardından sokaklara yerleştirildiğini öne sürerek Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ni olayla ilgili acil toplantıya çağırmıştı.

LAVROV : GÖRÜNTÜLER KURGU

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Buça kentinde ortaya çıkan görüntüleri provokasyon olarak yorumlayarak, “Geçen gün, Rus askeri personelinin varılan planlar ve anlaşmalar doğrultusunda oradan ayrılmasının ardından Kiev bölgesine bağlı Buça kentine başka bir sahte saldırı düzenlendi. Buça’daki durum bir sahte saldırı, kurgulanmış görüntüleri sosyal medyada Batı ve Ukrayna yaydı. Batı, Ukrayna’daki insani durum ile ilgili spekülasyon oluşturma girişiminde bulunuyor. Rusya Federasyonu bu girişimi barış ve güvenliğe tehdit oluşturan bir provokasyon olarak değerlendiriyor" ifadelerini kullandı.

TEPKİ YAĞDI

Haberin Devamı

Buça'dan gelen görüntüler dünyada soğuk duş etkisi yaratırken birçok liderden kınama mesajı geldi. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya'ya yönelik "sert yeni yaptırımlar" sözü verdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin müfettiş göndermeye hazır olduğunu söyledi.

Almanya, 40 Rus görevlisini sınır dışı etti, ancak Rusya’dan enerji ithalatına yönelik bir ambargoyu reddetti.

Fransa da Rus diplomalatları sınır dışı etme kararı aldı. Fransız haber ajansı AFP, Dışişleri Bakanlığı'na yakın bir kaynağın 35 kişinin sınır dışı edileceğini söylediğini aktardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!