Güncelleme Tarihi:
DÜNYA BU GÖRÜNTÜLERİ İZLEDİ
Berlin'deki kutlamalar çerçevesinde, ilk olarak tarihi Brandenburger Tor (Brandenburg Kapısı) önünde Berlin Devlet Orkestrası ve Devlet Operası Korosu bir konser verdi.        Â
Polonya'nın eski Devlet Başkanı Leh Walesa, Macaristan'ın eski Devlet Başkanı Miklos Nemeth, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manule Barroso ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek gençler tarafından boyanmış olan 2.05 x 1.5 metre boyutlarındaki 1000 adet dev domino taşından oluşturulan 1.5 kilometre uzunluğundaki temsili duvarın taşlarını devirdi.
Berlin Duvarı'nın yıkılışını temsil eden gösteri sürerken, Alman opera sanatçılarından oluşan Adoro topluluğu, ünlü Amerikalı şarkıcı Jon Bon Jovi ve tanınmış DJ Paul Van Dyk sahne aldı. Brandenburg Kapısı önündeki son domino taşının devrilmesinin ardından tören havai fişek gösterisiyle son buldu.
30 ÃœLKEDEN ÃœST DÃœZEY TEMSÄ°L
Konseri, tarihi kapının önündeki meydanları dolduran halkın yanı sıra, Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler, Başbakan Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Birleşik Krallık Başbakanı Gordon Brown, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve dağılan SSCB'nin son lideri Mihail Gorbaçov'un da aralarında bulunduğu yaklaşık 30 ülkeden gelen yüksek düzeyde temsilci dinledi.
Konserin ardından, İkinci Dünya Savaşı'ndan galip çıkan dört müttefik ülkenin temsilcileri olarak Sarkozy, Medvedev, Brown ve Clinton, Merkel ile birlikte Berlin'in önemli simgelerinden olan Brandenburg Kapısı'ndan geçti.
Tarihi kapının önünde bir konuşma yapan Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit, Berlin Duvarı'nın yıkılmasındaki katkılarından dolayı eski SSCB lideri Gorbaçov ile İngiltere, Fransa ve ABD'ye teşekkür ederek, "Taştan yapılan duvarları ve insanların beyinlerindeki duvarları hep birlikte çalışarak yıkalım" dedi.
Wowereit'in ardından konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy de, 20 yıl önce yıkılan Berlin Duvarı'nın birleşmiş ve barış içindeki bir Avrupa yolunda önemli bir adım olduğunu ifade ederek, "Utanç duvarını yok eden Berlinlilerdi. Bu duvarı yıktılar ve o gün dünya değişti" diye konuştu.
MEDVEDEV: BU DUVAR AVRUPA'YI BÖLÜYORDU
Sarkozy'den sonra söz alan Rusya Devlet Başkanı Medvedev ise, "Bu duvar Avrupa'yı bölüyordu. 20 yıl önce yıkılan duvar, Avrupa'ya ilerlemeyi ve barışı getirdi" dedi.
Medvedev, Berlin Duvarı'nın yıkılmasının ailelerin birleşmesini, demir perdenin ve sınırların ortadan kalkmasını sağladığını kaydetti.
İngiltere Başbakanı Brown da, özgürlüklerin savunulması gerektiğini vurgulayarak, "Berlinlilerin cesareti dünyayı değiştirdi. Özgürlüğün gücünü bilen halk bir kez daha hapsolmaz" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Clinton da, yaptığı konuşmada, duvarın açılmasıyla sadece Almanya için değil dünya için yeni bir dönem başladığını belirterek, tarihin tekrarlanmaması için çaba gösterilmesi gerektiğini ifade etti.
OBAMA TÖRENE KATILMADI
Törene katılamayan ABD Başkanı Barack Obama da, Clinton aracılığıyla gönderdiği video mesajında, duvarın yıkıldığı 9 Kasım 1989 tarihinin ülkesinin kalbinde ayrı bir yeri olduğunu belirterek, özgürlüğün herkesin hakkı olduğunu ve özgürlüğe inanmak gerektiğini söyledi.
Son olarak halka seslenen Almanya Başbakanı Merkel, Berlin Duvarı'nın yıkıldığı günün hayatının en mutlu günü olduğunu ifade ederek, her savaştan iyi bir ders çıkarılması ve özgürlük için savaşılması gerektiğini kaydetti.
"Karanlık örtüleri birlikte indirdik" diyerek duvarın yıkılmasında destek veren müttefiklere teşekkür eden Merkel, "Dönemin sınırlarını aşmak bizim elimizde" diye konuştu.