Üniversitede katliam gibi saldırı

Güncelleme Tarihi:

Üniversitede katliam gibi saldırı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2015 19:56

Kenya’da üniversite basan Eş Şebab militanları, çoğu öğrenci en az 147 kişiyi katletti. BBC’ye konuşan Eş Şebab sözcüsü “O kadar çok öldürdük ki, Kenyalılar içeri girince şoke olacak” dedi.

Haberin Devamı

KENYA’nın kuzeydoğusundaki Garissa kentindeki üniversite kampüsünü basan El Kaide’nin Somali kolu Eş Şebab’a bağlı saldırganlar, çoğu öğrenci en az 147 kişiyi katletti. Saldırı, şafak söktükten hemen sonra meydana geldi. Garissa Üniversitesi’nin girişindeki iki korumayı öldüren, en az dört Eş Şebab militanı kampüse girdi. Öğrencileri rehin alan saldırganlar, Hıristiyan olanları katletti.

Üniversitede katliam gibi saldırı

Fransız AFP ajansına telefonla konuşan Eş Şebab sözcüsü Şeyh Ali Muhammed Raci, öğrencileri Müslüman ve Müslüman olmayanlar diye ayırdıklarını ve Müslüman olanları serbest bıraktıklarını söyledi.

Raci, saldırıyı Kenya birliklerinin Somali’deki operasyonlarına cevaben yaptıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Eş Şebab’tan başka bir sözcü de İngiliz BBC televizyonuna yaptığı açıklamada “O kadar çok kişi öldürdük ki, Kenyalılar içeri girdiklerinde şoka uğrayacak” diye konuştu.

Katar televizyonu El Cezire’ye konuşan ve katliamdan sağ çıkan bir öğrenci “Sayamadığım kadar çok cesedin üzerinden atladım” dedi.

Bazı öğrencilerin baskının hemen ardından, kampüsün duvarlarından atlayarak hayatta kaldığı belirtiliyor.

Üniversitede katliam gibi saldırı

MİLLİ FACİA

Karanlık çökmeden hemen önce kampüse giren Kenya birlikleri, öğrenci yurduna saklanan dört militanı öldürdü.

Kenya yönetimi, Garissa ve komşu üç ilde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Saldırıyı ‘milli facia’ olarak nitelendiren operasyon merkezinden yapılan açıklamada 16 saat süren baskının ardından 147 kişinin yaşamını yitirdiği, 79 kişinin yaralandığı ve 587 öğrencinin tahliye edildiği belirtildi.

Kenya güçleri, saldırıyı düzenleyen dört saldırgan ölü olarak ele geçirildi. Garissa Üniversitesi’nin 815 öğrencisi bulunuyordu.

Garissa’daki katliam, 1998 yılında Kenya’nın başkenti Nairobi’de 213 kişinin yaşamına mal olan El Kaide’nin ABD elçiliğine yönelik bombalamasından sonra en kanlı saldırı oldu.

Haberin Devamı

Üniversitede katliam gibi saldırı

Saldırı sonrası öğrencilerden bazılarının kampüsten üstsüz çıktığı görüldü.

KATİL ‘UZUN KOLLU’

Kenya polisine göre saldırıyı Eş Şebab komutanlarından Muhammed Mahmud planladı.

Üniversitede katliam gibi saldırı

‘Uzun Kollu’ lakabıyla anılan Mahmud, katliamın meydana geldiği Garissa’daki bir islami okulun 1997-2000 yılları arasında müdürlüğünü yaptı.

Polis, Eş Şebab’a 15 yıl önce katıldığı tahmin edilen Mahmud’un yakalanmasını sağlayacak bilgiyi verenlere 220 bin dolar ödül verileceğini duyurdu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: TERÖR ACIMASIZ YÜZÜNÜ BİR KEZ DAHA GÖSTERDİ

Türkiye, KENYA’daki Garissa Üniversitesi’ne düzenlenen silahlı saldırıyı kınadı. Saldırıda ölenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralananlara da acil şifalar dilenen Dışişleri bakanlığı açıklamasında, terörün acımasız yüzünü bir kez daha gösterdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Saldırıyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kenya’nın kuzeydoğusundaki Garissa Üniversitesi’nde 2 Nisan günü gerçekleştirilen silahlı saldırıda, yüzden fazla kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda yaralının olduğu üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Saldırıda ölenlerin yakınlarına ve Kenya halkına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Bir eğitim kurumunu ve geleceği inşa edecek gençleri hedef alan saldırı terörün acımasız yüzünü bir kez daha göstermiştir. Bu kritik dönemde, uluslararası toplumun Kenya’ya daha fazla destek vermesi büyük önem taşımaktadır. Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi, Kenya’ya terörizmle mücadelesinde her türlü desteği vermeye devam edecektir."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!