Güncelleme Tarihi:
Barzani röportajda “Bu, bizimle Bağdat arasındaki bir iç mesele. Türkiye ve İran’la bir ilişkisi yok. Irak’la anlaşabilirsek, bunun Türkiye’yle bir bağlantısı olmaz. Her türlü güvenlik tehdidini önlemek, ekonomiyi güçlendirmek ve kendi kaderimizi belirlemek istiyorsak, bağımsız bir devleti hedeflemeliyiz” dedi.
Barzani, resmi sınırların artık bir anlamının olmadığını savunarak, “Irak ve Suriye’den bir üniter devlet olarak bahsedemezsiniz” yorumunda bulundu.
Nerede olursa olsun Kürtlerin haklarını destekleyeceklerini kaydeden Barzani, “Ama her Kürdistan bölgesini kendi bağlamı içinde görmek lazım. Çözümler farklı olmak zorunda. Biz Kürtlerin hakkına kavuşması için şiddet dışında her türlü aracı destekleriz. Her çözüm barışçıl ve demokratik olmalı” dedi.
Barzani, Türkiye ile ilişkilerini ise şöyle tarif etti: “Çok dostane ve iyi. Türkiye, Kürdistan ekonomisi için en önemli koridor. Biz sıkı bir dostuz. AK Parti iktidara gelmeden önce, Türkiye’nin Kürt politikası iyi niyetli değildi. AK Parti de başlangıçta değildi. Bizim Türkiye’nin düşmanı olmadığımızı Ankara anladı. Yeni sayfa açıldı. Erdoğan’la ben güveni kurduk.”
Barzani, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve diğer siyasetçilerin bırakılmasının Türkiye’de iç barışa hizmet edeceğini kaydetti.
PYD, PKK’NIN UZANTISI GİBİ
‘ROJAVA’ diye andıkları Suriye’nin kuzeyindeki tüm Kürtlerin PYD’yi desteklemediğini söyleyen Barzani, özetle şöyle dedi: “Rojava’daki PYD, PKK’nın bir uzantısı olarak hareket ediyor ve Türkiye bu konuda hassas. Rojava ve Suriye’deki Kürtlerin birlikte hareket etmeleri ve PKK’dan uzak durmaları önemli.” Barzani, “PYD’yi terör örgütü olarak nitelemiyorum. Ama bölgede diğer Kürt siyasi partilerine terör uyguluyorlar. Suikastlar düzenliyorlar ve cezaevine atıyorlar” dedi.