Güncelleme Tarihi:
Kuruluş, 147 milyon çocuğun yüz yüze derslerin en az yarısına giremediğini de belirtti.
Bazı tehdide açık çocuklar, özellikle de kız çocukları da açılan okullara geri dönemedi.
UNICEF Genel Direktörü Catherine Russel, çocukların "pandeminin gizli kaybedenleri" olduğunu söylüyor.
Çocuklar, hastalığın en ağır etkilerine daha az açık olsa da, pandemi yüzünden okulların kapatılması nedeniyle yaşamları alt üst oldu.
Mart 2020 itibariyle, 150 ülkede okullar tamamen, 10 ülkede de kısmen kapatıldı. İki yıl sonra, 19 ülkede hala okullar kısmen kapalı.
Filipinler, Honduras ile Büyük Okyanus'un güneyindeki Solomon Adaları ve Vanuatu da okulların en az % 70'i kapalı ve UNICEF bu oranı tam kapanma diye tanımlıyor.
KORKUNÇ KADER
Russel BBC'ye yaptığı açıklamada "Daha önce okuyabilen çocukların şimdi okuyamadığını, işlem yapabilen çocukların şimdi bunu yapamadığını görüyoruz dedi.
Russel, en çok okulu bırakan çocukların istismara açık bir hale gelmesinden korkuyor.
"Bazı çocuklar, aileleri yoksullaştığı için iş gücüne katılmak zorunda kaldı. Kız çocukları da erken evlendirildi ve bu korkunç bir kader."
Çocukların dışarıda oynamasının kısıtlandığı Filipinler'de, birkaç okul sonbahar aylarında yeniden açıldı, ancak öğrencilerin çoğu evlerinde kaldı.
122 ÜLKEDEN VERİ TOPLADILAR
UNICEF, 122 ülkeden veri topladı ve bunların sadece % 60'ının eğitimin toparlanmasına yönelik plan olmadığını, bunun da konunun ciddiye alınmadığını gösterdiğini belirtiyor.
Kuruluş, Covid'in çocukların eğitime erişimindeki eşistizlikleri gözler önüne serdiğini ve derinleştirdiğini söylüyor.
KÜRESEL TAAHHÜT
UNICEF, yıkıcı bir zincirleme reaksiyonu önlemek için daha fazla yatırım çağrısında bulunuyor. Küresel düzeyde eğitim için yapılan yardımların oranı 2019'daki % 8,8'den, bir yıl sonra % 5,5'e düştü.
Russel, dünya genelindeki eğitim bakanlıklarının planları olması gerektiğini, ancak aynı zamanda küresel bir taahhüde de ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.
"Bu çocukların iyiliği için taahhütte bulunmalıyız ki, gelişip, serpilebilsinler" diyor.