Uluslararası Af Örgütü uyardı: Kadın mülteci tehdit altında

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası Af Örgütü uyardı: Kadın mülteci tehdit altında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2016 21:07

Af Örgütü’ne göre savaş bölgelerinden Avrupa’ya göç eden mülteci kadınlar ciddi güvenlik riski altında. Hemen her aşamada cinsel taciz riskiyle de karşı karşıyalar. Af Örgütü, mülteci kadınlar için Avrupa’daki bu tablonun utanç verici olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Af Örgütü’nün son çalışmasına göre kadın mülteciler yolculuklarının her aşamasında fiziki saldırıya, istismara ve cinsel tacize maruz kalıyor. Örgüt, sitesinde yayınladığı raporda hükümetin ve yardım kuruluşlarının da kadın mültecileri korumakta başarısız olduklarına dikkat çekti. Çalışma için geçen ay Türkiye ve Yunanistan üzerinden çeşitli Avrupa ülkelerine geçerek Almanya ve Norveç’e giden 40 kadınla görüşüldü. Kadınların tümü yolculukları sırasında kendilerini tehdit altında ve güvensiz hissettiklerini söylediler.

CİNSEL TACİZ RİSKİ

Mültecilerin vurguladıkları bir diğer nokta da geçtikleri hemen hemen tüm ülkelerde; insan kaçakçılarıyla, güvenlik görevlileriyle ya da diğer mültecilerle cinsel ilişkiye girmeleri yolunda baskı gördükleri oldu. Af Örgütü’nün Krize Yanıt direktörü Tirana Hassan, “Irak ve Suriye’deki savaşların dehşetini yaşadıktan sonra bu kadınlar kendileri ve çocuklarının güvenliğini sağlamak için her şeyi riske ettiler. Bu yolculuğa başladıkları andan itibaren onlar yeniden çok az koruma veya destekle şiddete maruz kaldılar” dedi. Rapora göre tek başına hareket eden kadınlar ve kızlar ile sadece çocukları kendilerine eşlik edenler Avrupa’da özellikle Macaristan, Hırvatistan ve Yunanistan’daki yüzlerce mülteci erkekle yan yana uyumak zorunda kaldıkları kamplarda kendilerini tehdit altında hissediyorlar. Bazı kadınlar güvenli bulmadıkları tuvaletlere gitmek zorunda kalmamaları için yeme ve içmeyi kesmek gibi aşırı tedbirler de almış.

Uluslararası Af Örgütü uyardı: Kadın mülteci tehdit altında


Haberin Devamı

‘AVRUPA’DA OLMASIUTANÇ VERİCİ’

Af Örgütü’nün Krize Yanıt direktörü Hassan, “Bu kadın ve çocuklar, en tehlikeli  yerlerden kaçtı ve Avrupa topraklarında hâlâ risklerle karşı karşıya olmaları utanç verici” ifadelerini kullandı. Bazı mülteciler yaşadıkları zorlukları şöyle anlattı.  m Halepli Hala (23): “Türkiye’deki otelde, Suriyeli insan kaçakçısı ile çalışan adamlardan biri, onunla yatarsam daha az ücret ödeyeceğimi söyledi. Elbette, ‘Hayır’ dedim. İğrençti. Ürdün’de de hepimizin başına aynı şeyler geldi.”m Suriyeli Nahla (20): “İnsan kaçakçısı beni taciz ediyordu. Bana dokunmaya çalıştı. Sadece erkek kuzenim çevremde olduğunda bana yaklaşmıyordu. Çok korktum. İnsan kaçakçılarına istedikleri ücreti ödeyemeyenlere, indirim için onlarla yatma seçeneği verildiğini duyuyorduk.”

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE MÜLTECİLER İÇİN AÇIK HAVA HAPİSHANESİ OLAMAZ’


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İngiliz Telegraph gazetesine Suriyeli mültecilerle ilgili verdiği mülakatta, “Türkiye, Avrupa’ya ulaşmaya çalışan Suriyeli mülteciler için bir açık hava hapishanesi olamaz” dedi. Şimşek, mülteci krizine ilişkin durumu ‘kimsenin tam olarak kontrol edemeyeceğini’ ifade edip göçmen akınını tamamen durdurmanın mümkün olmadığını söyledi. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Timmermans’ın Türkiye’nin göçmen akınıyla mücadelede çabalarının ‘tatmin edici olmaktan uzak olduğuna’ dair sözlerine de yanıt veren Şimşek, “Türkiye’nin uluslararası hassasiyetin fazla olmamasına rağmen çok güçlü bir çaba gösterdiğini” söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!