Güncelleme Tarihi:
LONDRA merkezli Uluslararası Af Örgütü, her yıl dünya çapındaki insan hakları ihlallerini mercek altına aldığı yıllık raporunu dün yayımladı. 415 sayfadan oluşulan raporda, Türkiye dahil 160 ülkedeki insan hakları temelli kaygılar dile getirilirken,
Ukrayna’dan Suriye’ye, Gazze’den Nijerya’ya milyonlarca insanın öldüğü, geçen yıl 2’nci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez yerlerini değiştiren insan sayısının 50 milyonu geçtiği belirtildi. Rapora göre, Irak Şam İslam Devleti, Boko Haram, El Şebab gibi örgütler, geçen yıl 35 ülkede ihlallerde bulundu, IŞİD geniş çapta savaş suçu işledi.
57 milyon mülteci: Af Örgütü’nün Genel Sekreteri Salil Shetty, “2014 yılı, şiddete yakalanan milyonlar için felaket bir yıldı. Devletlerin ve silahlı grupların ihlalleri ve çatışmalara verilen uluslarararası tepki, utanç verici ve etkisizdi. BM, 2’nci Dünya Savaşı’nda gördüğümüz korkunçluklara bir daha şahit olmayalım diye 70 yıl önce kuruldu. Bugün ise hâlâ büyük ölçekli şiddet olayları ve mülteci krizleri yaşanmaktadır” dedi.
Örgütün Almanya Genel Sekreteri Selmin Çalışkan’ın Berlin’de yaptığı açıklamaya göre, geçen yıl 57 milyon kişi savaşlar nedeniyle yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kaldı. Veto çağrısı: Örgüt, Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi Rusya, İngiltere, Çin, Fransa ve ABD’yi ‘kitlesel kıyım ve soykırımla bağlantılı durumlarda veto yetkilerini kullanmamaya’ çağırdı ve ‘Bu uluslararası toplum için büyük değişikliklere neden olabilir ve çatışma bölgelerindeki sivillerin yaşamlarını korumaya yardımcı olabilir’
açıklaması yaptı.
Raporda, ‘BM Güvenlik Konseyi’nde veto hakkının kullanılmasından kaçınılsaydı, Suriye’deki şiddet konusunda BM’nin harekete geçmesinin engellenmesinin imkânsızlaşabileceği’ belirtildi. Shetty, beş daimi üyenin veto haklarını, sivillerin korunması yerine kendi çıkarlarını artırmak için kullandığını söyledi.