Güncelleme Tarihi:
SANDIKTAN 'ÜLKE BÖLÜNSÜN' ÇIKTI
BELÇİKA SEÇİM SONUÇLARI - GRAFİK HABER
Parlamentodaki 150 sandalyenin 27'sini kazanarak seçimden zaferle çıkan Wever, "Seçim, ülkenin sonu değil. Ülke evrim geçirerek iki tam demokrasiye bölündü" dedi.
Yeni Flaman İttifakı (N-VA), nüfusun yüzde 60'ının yaşadığı Hollandaca resmi dilli Flaman bölgesinde oyların yüzde 30'unu aldı. Yeni Flaman İttifakı, Valonların yaşadığı bölgede ise seçimlere girme gereği dahi görmedi.
Bart De Wever başkanlığındaki N-VA, Flaman bölgesinde yüzde 31.7 oyla, 40 üyenin doğrudan seçildiği parlamentonun üst kanadına 9 senatör gönderirken parlamentonun alt kanadında yüzde 27.8 oyla toplam 150 koltuktan 27'sini kazandı.
HIRİSTİYAN DEMOKRATLAR İKİNCİ PARTİ OLDU
Belçika nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ının yaşadığı Flaman bölgesinde, senato seçimlerinde yüzde 16.2 ve parlamento seçimlerinde yüzde 17.3 oy toplayan Hıristiyan Demokratlar (CD&V) ikinci sırayı aldı. Hıristiyan Demokratlar bu sonuçla parlamentonun üst kanadına 4, alt kanadına 17 üye gönderdi.
FRANSIZLAR SOLA KAYDI
Federe yapılı Belçika'da kişi başına düşen gelirin yüksek olduğu Flaman bölgesi, seçimini ayrılıktan yana yaparken Fransızca konuşan görece fakir Valon bölgesi, sosyalistleri (PS) açık ara birinciliğe taşıdı.
Elio Di Rupo liderliğindeki PS, Valon bölgesinde senatoya yüzde 35.7 oyla 7 ve parlamentoya yüzde 37.6 oyla 26 üye göndermeyi başardı.
Valon bölgesinde bir önceki seçimlere göre yaklaşık yüzde 9 oy kaybeden liberaller (MR), yüzde 22.2 oyla 4 senatör ve 18 parlamenter seçtirebildi.
İSTİKRARLI HÜKÜMET HAYAL
AB dönem başkanlığını temmuz ayının başında İspanya'dan devralmaya hazırlanan Belçika'da sürpriz seçim sonuçları, uyumlu koalisyon hükümeti bekleyenleri de hayal kırıklığına uğrattı.
Koalisyon hükümetlerinde başbakanlığın Flaman partilerince üstlenilmesinin yazılı olmayan anayasa kuralı haline geldiği ülkede, bölünme yanlısı Flaman İttifakı'yla hükümet ihtimalinin düşüklüğü dikkate alındığında diğer koalisyon seçenekleri yeni sorunlara kapı açıyor.
Flaman İttifakı'nın ardından senato ve parlamentoda en çok sandalye kazanan Valon Sosyalistlerin başkanlığında hükümet kurulması durumunda başbakanlık Flamanlardan Valonlara geçmiş olacak. Flaman partilerin böyle bir koalisyon hükümetinde yer alma ihtimalinin oldukça düşük olduğu belirtiliyor. Flaman Hıristiyan Demokratların öncülüğündeki bir koalisyon hükümeti ihtimali ise Valon Sosyalistlerin kendilerinden daha az koltuğa sahip bir partiye başbakanlığı bırakmaya razı olmayacaklarından hareketle azalıyor.
Siyasi analistler, bu şartlarda en makul çözümün seçimlerin galipleri Flaman İttifakı'nın önderliğinde bir koalisyon olduğunu belirterek, Valon partilerin böyle bir koalisyona ancak “Belçika'yı bölme” söyleminin değişmesi halinde yeşil ışık yakacaklarını vurguluyor.
SENATA BÖLÜK PÖRÇÜK
Kesinleşen seçim sonuçlarına göre, 40 üyenin doğrudan seçildiği senatoda, Flaman İttifakı'nın 9, Valon Sosyalistlerin 7, Flaman Liberallerin, Flaman Hıristiyan Demokratların, Flaman Sosyalistlerin ve Valon Liberallerin 4'er, aşırı sağ Flaman Menfaati'nin 3, Valon Hıristiyan Demokratların ve Valon Yeşillerin 2'şer ve Flaman yeşillerin 1 koltuğu bulunuyor.
EN BÜYÜK PARTİNİN SADECE 27 VEKİLİ VAR
150 sandalyeli parlamentoya ise Flaman İttifakı'nın 27, Valon Sosyalistlerin 26, Valon Liberallerin 18, Flaman Hıristiyan Demokratların 17, Flaman Liberallerin ve Flaman Sosyalistlerin 13'er, Flaman Menfaatinin 12, Valon Hıristiyan Demokratların 9, Valon Yeşillerin 8, Flaman Yeşillerin 5 üyesi seçilirken, kalan 2 koltuk popülist söylemli yeni partilere gitti.