Güncelleme Tarihi:
Haftalardır hükümet karşıtı gösteriler ve kanlı çatışmalara sahne olan Ukrayna'da, Yanukoviç erken seçime gidileceğini ve devlet başkanının yetkilerini kısıtlayan 2004 Anayasası'na geri dönüleceğini açıkladı.
Muhalefet Yanukoviç'in açıkladığı yol haritasını iki şartla kabul etti. Muhalefet lideri Oleg Tyagnibok, Yanukoviç'le varılan anlaşmayı "bir sonraki hükümette içişleri bakanının yer almaması ve başsavcının değişmesi şartıyla" onayladıklarını söyledi.
Kiev'deki başkanlık sarayında bir araya gelen Yanukoviç ile muhalefet liderleri Tiyagnibok, Arseniy Yatsenyuk ve Vitaliy Kliçko TSİ 16.00 sularında tarihi anlaşmaya imza attı.
ELİNİ SIKTI AMA...
"Udar" (Yumruk) partisi lideri ve dünya eski boks şampiyonu Kliçko ile Yanukoviç imzaların ardından el sıkıştı. Ancak iki liderin birbirine olan öfkesini gözlerinden okumak mümkündü.
ANLAŞMANIN İÇERİĞİ
Anlaşma 48 saat içinde Yanukoviç'in yetkilerini daraltan 2004 anayasasına dönülmesini, 10 gün içinde ulusal birlik hükümet kurulmasını, Eylül'de anayasa reformunun tamamlanmasını ve devlet başkanlığı seçiminin yıl sonuna kadar yapılmasını öngörüyor. Ülkede son aylarda yaşanan şiddet olayların siyasi iktidar, muhalefet ve Avrupa Konseyi’nin ortak gözetimi altında araştırılacağının belirtildiği anlaşma metninde ayrıca, Ukraynalı makamların olağanüstü hâl ilan edemeyeceği kaydedildi.
Varılan anlaşmaların yerine getirilmesi ise Ukrayna’daki ilgili tarafların yanı sıra AB ve Rusya tarafından denetlenecek.
LEVENT KULU'NUN OBJEKTİFİNDEN KİEV
PARLAMENTODA JET ONAY
Anlaşmanın imzalanmasından yaklaşık bir saat sonra da Ukrayna parlamentosu, devlet başkanının yetkilerini kısıtlayacak 2004 anayasasına geri dönülmesini kararlaştırdı. Söz konusu anayasa değişikliğine, 450 sandalyeli parlamentoda 386 milletvekili 'evet' dedi.
TİMOŞENKO'YA SÜRPRİZ AF
Parlamentoda alınan jet kararlar arasında, hapisteki eski başbakan Timoşenko'nun serbest bırakılmasına izin verilmesini öngören yasa da bulunuyor. 2011'de yedi yıl hapis cezası almasına yol açan suç unsuru ortadan kaldırılan Timoşenko'nun serbest kalmasını sağlayacak yasa yürürlüğe girmesi için Yanukoviç tarafından imzalanması gerekiyor.
Yanukoviç 2010 yılında iktidara geldikten sonra siyasi rakibi Timoşenko’yu Rusya ile yasadışı doğal gaz anlaşması yaptığı gerekçesiyle yargılatarak hapse attırmıştı. Ukrayna'daki Batı destekli 'Turuncu Devrim'in öncülerinden olan Timoşenko, halen ülkenin doğusundaki Harkov kentindeki cezaevinde kalıyor.
Timoşenko, Harkov kentindeki cezaevinde kötü muameleye uğradığını, vücudundaki bu morlukları göstererek dünyaya ilan etmişti.
İÇİŞLERİ BAKANI GÖREVDEN ALINDI
Ukrayna parlamentosu, muhalefetin baskısı doğrultusunda, İçişleri Bakanı Vitaliy Zaharçenko'nun da gösterilerdeki "şiddet" gerekçesiyle görevden alınmasını kararlaştırdı.
ŞARTSIZ AF
Ukraynalı vekiller ayrıca gösteriler sırasında şiddet olaylarına karıştığı gerekçesiyle gözaltına alınan veya yargılanması söz konusu olan tüm bireylerin affına da şartsız onay verdi.
MAİDAN'DA KUTLAMA YOK
Anlaşmaya ve parlamentonun aldığı kararlara rağmen Maidan'daki protestocular temkinli. Hükümete güvenmedikleri için meydanı terk etmeyen protestocular, Yanukoviç istifa etmeden ya da seçimle gitmeden meydandan ayrılmayacaklarını belirtiyorlar. Meydan en az dün akşamki gibi kalabalık. Muhalifler, istifa hariç tüm talepleri karşılanmasına rağmen kutlama yapmıyorlar. Halen daha meydana barikat ve sağlık malzemeleri taşıyorlar.
AB MEMNUN
Avrupa Birliği, Yanukoviç ve muhalif liderler arasında imzalanan anlaşmayı memnuniyetle karşıladı. Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, yazılı açıklamasında, imzalanan anlaşmanın "tüm taraflarda çok fazla acıya ve can kaybına neden olan krizden demokratik ve barışçıl çıkış fırsatı sunan kaçınılmaz siyasi diyaloğun başlatılmasını" sağlayacağını belirtti.
ABD’DEN İLK TEPKİ
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, bu anlaşmanın, ABD'nin, şiddetin azaltılması, anayasal değişiklik, koalisyon hükümeti ve erken seçimlere yönelik çağrılarıyla uyuştuğunu belirtti.
Anlaşma için müzakere eden herkesin bu çabalarını desteklediklerini, uzlaşı ihtiyacını tanıyan muhalefet liderlerinin cesaretini takdir ettiklerini ve anlaşmanın uygulanması yönünde desteğe hazır olduklarını belirten Carney, anlaşmayı da memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
Carney, "Şimdi odaklanılması gereken, bu anlaşmanın uygulanması için somut eylemlerin olması ki, biz de bunu yakından takip edeceğiz" ifadesini kullandı.