Güncelleme Tarihi:
Rusya önceki gece Ukrayna’ya son ayların en büyük füze saldırısını gerçekleştirdi. Ukrayna’nın başkenti Kiev başta olmak üzere sekiz büyük kente atılan yıkım gücü yüksek 81 füze, Ukrayna altyapısını çöküşün eşiğine getirdi. Rusya’nın saldırıları sonucu en az 6 sivilin yaşamını yitirdiği belirtilirken, füze saldırılarının ardından Zaporojye nükleer santralının elektriklerinin bir süreliğine kesilmesi nükleer felaket olasılığını tekrar gündeme taşıdı.
‘YILIN EN ZOR GECESİ’
Saldırılara ilişkin “Yılın en ağır gecesini yaşadık” diyen Ukrayna lideri Volodimir Zelenski, “Saldırgan Rusya insanlık dışı planını uygulamaya devam ederek sivil halkın üzerine yine füze yağdırdı. Ukrayna çapında sayısı netleşmeyen can kaybı ve yaralılarımız var” diye konuştu. Bazı bölgelerde altyapının ciddi hasar gördüğünü ve elektrik dağıtım sisteminin yeniden devreye sokulması için çalışmaların yürütüldüğünü belirten Zelenski, füzelerin Kiev, Harkov, Dnipro, Odessa, Lviv, Kirovograd, Mikolayiv, Zaporojye, İvano-Frankovsk, Jitomir ve Vinitsa bölgelerini hedef aldığını söyledi.
UKRAYNA SAVAŞI ABD’NİN SİLAH STOĞUNU ERİTTİ
Ukrayna savaşı, ABD silah sanayisinin üretim kapasitesine dair soru işaretlerine neden oluyor. Washington Post gazetesinin haberine göre birçok askeri uzman ve gözlemci, ABD’nin Ukrayna’ya yaptığı mühimmat ve silah yardımının Amerikan stoğunda ciddi bir azalmaya neden olduğunu ve ABD’nin azalan stoğu yenileme noktasında kırılganlık gösterdiğini belirtiyor.
Çeşitli araştırma kurumlarının çalışmalarına göre fabrikalar kapasitelerinin sınırlarını zorlasa bile Ukrayna’ya verilen Javelin veya Stinger gibi sahada ihtiyaç duyulan füzelerin ya da gelişmiş insansız hava araçlarının stoklarını yeniden doldurmanın, barış dönemi üretim kapasitesinde en az 15 yıl, savaş dönemi kapasitesinde ise 8 yıl sürebileceği değerlendiriliyor.
Ukrayna halihazırda günde 7700 top mermisi harcıyor. İşgalin ilk sekiz ayında Ukrayna ordusu, 13 yılda üretilebilecek Stinger füzesi stoğunu ve 5 yıllık Javelin üretimini tüketti.