Güncelleme Tarihi:
Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e planlanmamış bir ziyaret yaptı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile görüşen liderler, Batı'nın yeni barış planını anlattı.
Merkel ve Hollande, bugün de Rusya'ya giderek Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek.
Kiev'de bulunan bir diğer üst düzey yetkili de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry. Kerry, "ABD'nin de diplomatik çözümden yana olduğun ancak Rusya'nın saldırılarını görmezden gelemeyeceklerini" söyledi.
Ukrayna ve Batı, Rusya'yı doğu Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıları silahlandırmak ve askerlerini bölgeye göndermekle suçluyor.
Rusya çatışmalara doğrudan katıldığını inkar ediyor ancak bazı Rus "gönüllülerin" sınırı geçerek ayrılıkçılarla birlikte savaştığını belirtiyor.
"Diplomasi sonsuza kadar süremez"
Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, "çok önemli bir zamanda" yapıldığını belirttiği ziyaretin ateşkes umutlarını artırdığını söyledi.Merkel ve Hollande ziyaretin ardından açıklama yapmadı.
Fransa lideri görüşme öncesi "Ukrayna'nın herkesçe kabul edilebilir toprak bütünlüğüne dayalı yeni bir barış planı" sunacaklarını söylemişti.
Ancak Hollande Rusya'yı uyararak 'diplomasinin sonsuza kadar süremeyeceğini' belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile ortak basın toplantısı düzenleyen Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk da "Barışa ihtiyacımız var, ancak Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü sarsacak hiçbir girişimi dikkate almayız" demişti.
Barış planlarının tek taraflı işlemeyeceği uyarısını yapan Kerry ise, Ukrayna'ya silah gönderme olasılığının ABD tarafından değerlendirilmekte olduğunu hatırlattı.
Öte yandan Avrupa Birliği, Ukrayna krizindeki rolleri gerekçesiyle, 19 kişiye daha yaptırım uygulama kararı aldı. Listeye yeni eklenenlerden 5'i Rusya vatandaşı.
Bireysel yaptırımlar, kişilerin mal varlıklarının dondurulmasını ve seyahat yasağı uygulanmasını öngörüyor.
NATO askeri varlığını artıracak
NATO da son haftalarda Ukrayna'da çatışmaların artmasının ardından, Doğu Avrupa'daki askeri varlığını artırmaya hazırlanıyor.
Brüksel'de yapılan NATO Savunma Bakanları toplantısında, NATO'nun Doğu Avrupa'daki ittifak ülkelerine kuvvet gönderme kararı aldı.
Ek destek dahilinde 5 bin askerlik yeni bir çevik kuvvetin iki gün içerisinde bölgeye gönderilmesi ve Polonya, Romanya, Estonya, Litvanya, Letonya ve Bulgaristan'da küçük komuta merkezleri ağı kurulması planlanıyor.
Toplantı öncesinde konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg planla ilgili olarak, "Bu, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana NATO'nun en büyük askeri takviyesi olacak" dedi.
Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna krizi sürecinde uluslararası hukuku ihlal ettiğini savundu.
Batılı ülkeler Moskova'nın Ukrayna'nın doğusunda orduyla çatışan Rusya yanlısı isyancılara asker desteği verdiğini iddia ediyor. Rusya ise bu iddiaları reddediyor.
Sivil ölümleri arttı
Ukrayna'nın doğusunda çatışmalar son haftalarda iyice şiddetlendi.
Son çatışmalarda Donetsk ve Luhansk bölgelerinde sivillerin de ölmesi, gözlerin tekrar Ukrayna üzerine çevrilmesine yol açtı. Bu hafta içerisinde Donetsk'te bir hastane top mermisiyle vurulurken, geçen hafta da otobüs durağına isabet eden havan topu nedeniyle siviller ölmüştü.
Birleşmiş Milletler, yeniden alevlenen çatışmaların "felaket düzeyinde" olduğunu bildirdi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko da, Rusya yanlısı isyancı güçlerle mücadelelerine destek için, ABD'den silah yardımı geleceğine en ufak şüphesi olmadığını bildirmişti.
Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalar, geçen yıl Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından, Nisan ayında başlamıştı.
BM'ye göre Ukrayna'daki çatışmalarda ölenlerin sayısı 5 bin 350'yi geçti. 12 binden fazla insan da yaralandı.