Ukrayna silahların gölgesinde seçecek

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna silahların gölgesinde seçecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2014 01:36

Ukrayna’da Rusya yanlısı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in devrildiği 21 Şubat’tan bugüne Batı ile Rusya yanlıları arasında çatışmalara sahne olan Ukrayna bugün cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gidecek.

Haberin Devamı

Ülke tarihinde ilk defa doğu ve güneydoğu bölgelerindeki seçmenlerin destekleyeceği güçlü bir adayın yer almadığı seçimler gergin bir ortamda yapılıyor. Ukrayna’daki erken cumhurbaşkanlığı seçimlerine 21 aday katılmasına rağmen çekişmenin “Çikolata Kralı” lakabıyla tanınan işadamı Petr Poroşenko ile Vatan Partisi lideri eski kadın Başbakan Yuliya Timoşenko arasında geçmesi bekleniyor. Timoşenko’nun Ukrayna’nın şu an içine düştüğü durumdan sorumlu siyasetçilerden biri olduğunu düşünen seçmenin ise daha ilk turda tercihini Poroşenko’dan yana yapacağı söyleniyor. Seçim öncesi son anketlere göre Poroşenko’nun oy oranı yüzde 38 civarında seyrediyor. Timoşenko’nun oyu ise yüzde 9. Yanukoviç’in eski partisi Bölgeler Partisi’nin milletvekili Sergey Tigipko’ya destek ise anketlerde yüzde 5 civarında görünüyor.

‘ÇİKOLATA KRALI’ FAVORİ

Haberin Devamı

Moskova’daki bağımsız siyasi gözlemciler ise ilk veya ikinci turda seçileceğine kesin gözüyle bakılan “Çikolata Kralı” lakaplı Petr Poroşenko ile Kremlin arasında gizli pazarlık yapıldığını iddia ediyor. Ukrayna’nın yeni cumhurbaşkanı olacak Poroşenko, aynı zamanda “Roshen şekerleme” imparatorluğunun patronu. Rusya şu anda Poroşenko’nun Rusya’da yaklaşık 2.5 milyar dolarlık mal varlığını dondurmuş vaziyette. Ukrayna seçimleri sonrası detayları ortaya çıkacak pazarlığa göre Poroşenko Ukrayna’nın hem Rusya, hem Avrupa’ya eşit mesafede duran ülke statüsünde kalacağını açıklayacağı üzerinde durulmakta.

Ukrayna’ya vize muafiyeti yolda

AVRUPA Birliği (AB), Ukrayna vatandaşlarına vize muafiyetini gündemine aldı. Yaşanan kriz nedeniyle geçen Mart ayında Rusya ile yürütülen vize muafiyeti sürecini askıya alan AB, Moskova yönetimine karşı başlattığı yaptırımlara bir yenisini daha eklemek üzere. AB Komisyonu’nun İçişleri’nden sorumlu üyesi İsveçli Anna Cecilia Malmström, Ukrayna vatandaşlarına vize muafiyeti getirme çalışmalarını gündeme alacaklarını söyledi. Malmström, Türkiye’nin geri kabul anlaşmasını imzalamasından sonra Ankara ile yürütülen vize muafiyeti sürecinde de etkin rol oynuyor. Uğur ERGAN / ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!