Güncelleme Tarihi:
Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov da hükümetin başkent Kiev’deki meclis binasını ‘ele geçirme planlarından haberdar olduğunu’ belirtip yaşananların 'darbe girişiminin bütün özellikleri taşıdığını' dile getirdi.
Interfax haber ajansına göre Azarov, Ukrayna’daki muhalefetin “mevcut iktidarı devirme hayali kurduğunu” ifade etti.
Pazartesi günü Batılı büyükelçilere konuşan Azarov, “Darbeye dair tüm işaretler var… Bu çok ciddi bir durum. Sabırlıyız ama ortaklarımızın, her şeye izin verildiği duygusuna kapılmamalarını istiyoruz” dedi.
Ukrayna başbakanının açıklamalarına ABD’den de yanıt geldi.
Pazartesi günü açıklama yapan Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, “Barışçıl gösterileri darbe girişimi olarak görmüyoruz” diye konuştu.
Carney, Cumartesi günü polisin göstericilere uyguladığı şiddetin “kabul edilemez” olduğunu belirtip, o günden sonra ise polisin daha ihtiyatlı davrandığını söyledi.
Yanukoviç'ten itidal çağrısı
Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç de, Ukrayna medyasına yaptığı açıklamada, göstericilere eylemlerini barışçıl sürdürmeleri çağrısında da bulundu.
Yanukoviç, olayların şiddetine rağmen Salı günü Çin'e yapacağı ziyareti iptal etmeyeceğini de belirtti.
Cumhurbaşkanının açıklamaları, en az 20 bin Avrupa yanlısı göstericinin başkent Kiev'in Bağımsızlık Meydanı'nda protesto düzenlediği sırada geldi.
Gösterileri tetikleyen Kasım ayında Ukrayna hükümetinin AB ile ticaret anlaşmasını imzalamaması olmuştu.
Avrupa Birliği Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, Yanukoviç'in Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'yla bir telefon görüşmesi yaptığı ve Barroso'nun bir ortaklık anlaşmasını görüşmek üzere Ukraynalı bir heyeti kabul edeceğini duyruldu.
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de günler süren protesto gösteriler bugün de devam etti.
Hükümetin istifasını isteyen göstericiler resmi binalar önünde barikatlar kurdu.
Yüzlerce eylemci Pazartesi sabah erken saatlere kadar Kiev’de belediye binası önünde bekledi.
Bazıları da binayı işgal ettiler.
Binlerce gösterici de geceyi Bağımsızlık Meydanı’nda geçirdi.
Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in AB ile ilişkileri kuvvetlendirmesi öngörülen anlaşmaya imza atmamasını protesto eden göstericiler Kiev sokaklarında Yanukoviç’i istifaya çağırdı.
Putin: Ukrayna'daki olaylar dışarıdan yönlendiriliyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki olayların ülke dışından yönlendirildiğini ve amacın 2015 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini etkilemek olduğunu söyledi.
Ermenistan'a düzenlediği bir ziyaret sırasında açıklama yapan Putin, gösterilerin bir devrimden ziyade ayaklanmaya benzediğini söyledi.
Putin'in Ermenistan'a ulaşmasından hemen önce başkent Erivan'da düzenlene gösteride, Ermenistan hükümetinin Rusya ile gümrük birliği anlaşmasına girme kararına karşı protesto düzenlendi.
Eylül ayında alınan karar ile Ermenistan'ın dışında Kazakistan ve Belarus ile de gümrük birliğine gireceklerini açıklamıştı.
Rusya hâlihazırda, Ermenistan'ın en büyük ticaret ortağı.
Polis sert müdahale etti
Dün yasağa rağmen gösterilere sayıları 100 bin ile 500 bin arasında değişen protestocu katıldı.
İşaret fişeği ateşleyen yüzleri maskeli göstericiler, polisin göz yaşartıcı gaz, cop ve ses bombasıyla müdahalesiyle püskürtüldü.
Kiev polisi, onlarca gösterici ile yaklaşık 100 polis memurunun yaralandığını söyledi.
Bir grup gösterici, Cumhurbaşkanı Yunukoviç’in genel merkezinin bulunduğu bölgelerdeki polis kordonlarını delmek için bir buldozere el koydu.
Genel grev çağrısı yapan muhalefet liderleri de, sokaktaki göstericilere de hükümetin istifa etmesi yönünde sloganlar atmaları çağrısında bulundu.
Aralıksız gösteriler için hazırlanan protestocular Bağımsızlık Meydanı’na çadırlar kurmaya başladı.
Ukrayna televizyonuna konuşan Ribak, “Yüksek Konsey Başkanı olarak ben, yarın yuvarlak masa görüşmelerinin gerçekleşeceğinin ve bu süreçteki tüm temsilcilerin kendi fikirlerini ifade etmeleri için fırsatları olacağının garantisini veriyorum” dedi.
Meclis sözcüsü Ribak, Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in “tamamen barışçıl gösteriler ve görüşlerini ifade etmek için bir araya gelen halkın yanında olduğunu” söyledi.
Muhalif ‘Vatan’ Partisi lideri Arseni Yatsenyuk, meclise hükümet aleyhine gensoru önergesi verildiğini belirtti.
'Tüm ülke ayaklanmalı'
Reuters haber ajansı, milliyetçi Svoboda Partisi üyelerinin de belediye binasını işgal edip toplantılar düzenlediğini aktardı.
Göstericiler, “Kiev bizimdir” sloganları atıp binanın penceresine Ukrayna bayrağı açtı.
Eski dünya boks şampiyonu olan muhalif liderlerden Vitali Klitşko da Kiev’de kontrolü ele geçiren göstericilere ‘vazgeçmemeleri’ mesajı verdi:
“Tüm ülke çapında herkesi harekete geçirmeli ve bu girişimi kaybetmemeliyiz.”
Bir haftadan uzun bir süredir devam eden protesto gösterileri Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in AB ile işbirliği anlaşmasını askıya alması üzerine başladı.
Anlaşma ticaret için sınırların kaldırılmasını ve seyahat kısıtlamalarının da hafifletilmesini öngörüyordu.
Yanukoviç, bu kararı Rusya’nın baskı nedeniyle aldığını açıklamıştı.
AB ile anlaşmaya yanaşmayan Yanukoviç, ‘Ukrayna’nın Rusya ile ticari ilişkilerin bozulmasını göze alamayacaklarını’ savunmuştu.