Uganda'da örgüt liderinin savaş suçundan mahkum edilmesine karar verildi

Güncelleme Tarihi:

Ugandada örgüt liderinin savaş suçundan mahkum edilmesine karar verildi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2024 17:30

Uganda'da Hristiyanlık temelli devlet kurmak isteyen isyancı "Tanrı'nın Direniş Ordusu (LRA)" örgütünün eski lideri Thomas Kwoyelo'nun savaş suçu ve insanlık suçu işlemekten mahkum edilmesine karar verildi.

Haberin Devamı

Uganda Yüksek Mahkemesi, Thomas Kwoyelo'yu 1992-2005 yılları arasında Uganda'ya karşı yürütülen isyanlara karışmak, dini temelli devlet kurmak, savaş suçu ve insanlığa karşı işlenen suç işlemek gibi ithamlardan mahkum edilmesi gerektiğini bildirdi.

Mahkeme, Kwoyelo'nun yöneltilen 78 suçlamanın 44'ünden suçlu bulunduğunu açıkladı. Bu suçlar arasında cinayet, işkence, tecavüz ve köleleştirme dahil insanlığa karşı suçlar ve öldürme kastıyla kaçırma da bulunuyor.

Suçlamaları reddeden Kwoyelo'ya verilecek cezanın belirlenmesi için gelecek hafta duruşma yapılacak. 

LRA 20 YIL BOYUNCA ORDUYA KARŞI EYLEMLERDE BULUNDU

1980'lerin sonlarında hükümeti devirme amacıyla kurulan LRA, Joseph Kony liderliğinde yaklaşık 20 yıl boyunca Uganda'nın kuzeyinde bulundukları bölgelerden orduya karşı eylemlerde bulundu.

Haberin Devamı

LRA, tecavüz, insan kaçırma, kurbanların uzuvlarını kesme gibi olaylarla tanınıyor.

Uganda hükümetinin LRA’ya yönelik operasyonlarından sonra örgüt üyeleri, 2005 yılında Güney Sudan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ne kaçarak bu ülkelerde sivillere yönelik saldırılar düzenledi.

2009 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Uganda ordusu tarafından yakalanan Kwoyelo’nun yargılanması Mart 2018’den beri devam ediyor.

LRA'nın başına 2021'de geçen Dominic Ongwen, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından yargılanmıştı.

Ongwen de tecavüz, cinsel kölelik, çocuk kaçırma, işkence ve cinayet gibi savaş suçlarından 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

LRA lideri Kony ise UCM tarafından aranıyor ancak birçok girişime rağmen henüz yakalanamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!