Uçak gözleyen İngilizlere Yunanistan'da 1-3 yıl hapis

Güncelleme Tarihi:

Uçak gözleyen İngilizlere Yunanistanda 1-3 yıl hapis
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2002 01:36

Bir askeri üs yakınında uçak gözlerken yakalanan İngiliz ve Hollandalılar, Yunan mahkemesi tarafından suçlu bulundu.

Yargıç, ‘‘Topladıkları bilgiler yanlış ellere geçebilirdi. Bu bilgileri ne amaçla topladıkları önemli değil’’ dedi.

Yunanistan'ın Kalamata Hava Üssü yakınlarında uçakları izlerken yakalanan ve bir ara Türkiye aleyhine casusluk yaptıkları öne sürülen 12 İngiliz ve 2 Hollandalı, 1 ile 3 arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldılar.

Mahkeme Yargıcı Potoula Fotopoulou, 2 gün süren mahkemenin ardından, ‘‘Sanıklar iddia edildiği gibi suçlu bulunmuştur’’ dedi. Sanıkların sekizi, ‘‘yasadışı yollardan devlet sırlarını ele geçirmekten’’, diğerleri ise onlara işbirliği yapmaktan suçlu bulundu. Savcı, ‘‘Elde ettikleri bilginin gizli olduğunu biliyorlardı. Bunun yasadışı olduğunu ve yanlış ellere düşmesi halinde ulusal güvenliği tehdit edebileceğini de biliyorlardı. Bu verileri ne amaçla toplamış oldukları önemli değildir’’ dedi.

İngiliz ve Hollandalı uçak gözlemcileri, geçen kasım ayında Kalamata Üssü yakınlarında tutuklanmıştı. Başlangıçta casuslukla suçlanan turistler, İngiltere ve Yunanistan arasında diplomatik krize yol açmıştı. Grup lideri Paul Coppin'in Türk Genelkurmayı'nın davetlisi olarak Türkiye'ye gittiğini açıklaması üzerine, Yunan makamları bunun bir casusluk olayı olduğunu savunmuştu. Ancak daha sonra casusluk suçlaması geri seçilmiş ve ‘‘yasadışı yollardan devlet sırlarını elde etmekle’’ suçlanıp, kefalet karşılığında 37 günlük bir tutukluluğun ardından serbest bırakılmışlardı.

Hafta başı isimlerini aklamak için Yunanistan'a geri dönen uçak gözlemcileri hakkında verilen hapis cezalarının tehir ya da para cezasına çevrilebileceği belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!