Üç ebeveynli bebek uygulaması İngiltere'de başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Üç ebeveynli bebek uygulaması İngilterede başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2017 16:57

İngiltere'deki bir hastaneye, üç ayrı kişinin DNA'sını kullanarak tüp bebek tedavisi sunma izni verildi.

Haberin Devamı

İngiltere İnsan Üreme ve Embriyoloji Otoritesinden yapılan açıklamada, ülkenin kuzeydoğusundaki Newcastle Üreme Merkezi'nde çalışan doktorların, 3 ebeveynli tüp bebek tedavisini uygulama iznini aldığı bildirildi. 

İkisi kadın biri erkek olmak üzere 3 ayrı kişiden alınan DNA'ların kullanılacağı ilk tüp bebeğin bu yılın sonunda dünyaya getirilmesi hedefleniyor. Üç kişinin DNA'sının kullanıldığı tüp bebek tekniğinde, annenin yanı sıra kadın bir donörün yumurtaları da kullanılıyor. Bu teknikte, döllenmiş yumurtanın çekirdeği hücreden çıkarılıp sağlıklı mitokondriye sahip donörden alınmış hücreye yerleştiriliyor. Böylece, anneden bebeğe geçen "mitokondrial bozukluk" gibi bazı ölümcül genetik hastalıkların engellenmesi amaçlanıyor.

Dünyada her 4 bin 300 bebekten biri ölümcül olabilen mitokondrial hastalıkla doğuyor. Hücrelerin enerji ihtiyacını "mitokondri" organeller karşılıyor. Mitokondrial hastalıklarda vücut, işlevleri için gerekli olan enerjiden mahrum kalıyor. Mitokondrial bozukluk sadece anneden bebeğe geçerek çocukta beyin hasarı, kas atrofisi, kalp ve karaciğer yetmezliği, sağırlık ve körlüğe neden olabiliyor.

Haberin Devamı

İngiltere'de bu tekniği uygulamak isteyen her bir kuruluş ile tedaviden faydalanmak isteyen bireylerin, İnsan Üreme ve Embriyoloji Otoritesinden onay alması gerekiyor.

İngiltere, bu yöntemi uygulayan ilk ülke değil. Dünyanın ilk üç ebeveynli bebeği, ABD'li doktorlar tarafından Meksika'da yapılan tedavinin ardından beş aylıkken doğmuştu. Ürdün asıllı anne ve baba ile bir bağışçının DNA kodlarını taşıyan bebeğin sağlıklı olduğu bildirilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!