Güncelleme Tarihi:
Başlangıçta satışa direnen Twitter Yönetim Kurulu, dün 44 milyar dolarlık teklifi kabul etti. Satış sürecinin yıl bitmeden tamamlanacağı belirtiliyor. Peki ‘mavi kuş’u ne bekliyor?
ELON MUSK’IN HEDEFLERİ
-Zorunlu kimlik doğrulamayı savunuyor, spam ve bot hesaplara savaş açacak.
-Halka açık Twitter’ı borsadan çekip kendi özel şirketi haline getirecek.
-İçerik kontrolü uygulamalarını ortadan kaldırmak istiyor.
-Heyecanla beklenen edit (düzeltme) butonunu ekleyecek.
-Twitter Blue abonelik sistemine öncelik verecek.
SATIŞ NEDEN TEPKİ ÇEKİYOR
-Sosyal medya devi, korona salgını ve ABD Kongre baskını sonrası nefret söylemi ve yanıltıcı paylaşımlara karşı çok aktif bir “engelleme” politikası izliyor. Bu da şirketin, liberal görüşleri öne çıkarmak ve muhafazakâr değerleri görmezden gelmekle suçlanmasına yol açıyor. Twitter’ın ifade özgürlüğü için uygun bir ortam yaratamadığını savunan Musk, bunu sağlama sözü verdi. Musk’ın bu tutumu nefret söylemine göz yumacağı endişesine neden oluyor. Satışın neden olduğu kaygılarla ABD yönetiminin, sosyal medya şirketlerine yönelik kuralları sıkılaştırıcı adımlar atması bekleniyor.
‘ZEHİRLİ HAP’I YÖNETİM YUTTU
-Musk’ın hisse başına 54.2 dolarla piyasa değerinin üzerinde yaptığı alım teklifi, hissedarlara cazip geldi. Twitter dünya çapında 217 milyon kişi tarafından kullanılsa da, finansal olarak iyi durumda değil. Son 10 yılın sekizinde zarar açıklayan ‘mavi kuş’, geçen yılı 493 milyon dolar ekside kapatmıştı. Bu nedenle başlangıçta satıştan kurtulmak için ekonomi jargonunda “zehirli hap” olarak adlandırılan yönteme başvuran yönetim kurulunun geri adım atması şaşırtıcı olmadı.
TRUMP GERİ DÖNER Mİ
-Şirketin satışıyla gündeme gelen bir başka soru da henüz başkanlık koltuğunda otururken Twitter’dan atılan Donald Trump’ın durumu. Bir zamanlar sosyal medya uygulamasının en etkili üyesi olan Trump, yasağı kaldırılsa bile Twitter’a dönmeyeceğini söyledi.
ÜCRETLİ OLABİLİR
TwItter’ı kâra geçirmek isteyen Elon Musk’ın reklam gelirleri yerine abonelik sistemine öncelik vermesi bekleniyor. Bu da kullanıcılar için ücretsiz Twitter deneyiminin sona erebileceği anlamına geliyor.
85 MİLYON TAKİPÇİSİ VAR
Elon Musk’ın 85 milyon, Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’nin 6 milyon, şirketin şimdiki CEO’su Parag Agrawal’ın ise 558 bin takipçisi var.
Tesla ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk, 270 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kişisi.
TWITTER’I SİLİYORUM
TwItter’ın satışına çok sayıda kullanıcı tepki gösterdi. “DeleteTwitter” gibi etiketler altında binlerce paylaşım yapılırken, dünyanın en zengin ikinci kişisi Jeff Bezos’tan Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan’a çok sayıda ünlü isim çekincelerini dile getirdi.