Güncelleme Tarihi:
2004’teki Annan planı referandumuna şiddetle karşı çıkan müteveffa Rum lider Tasos Papadopulos’un oğlu Nikolas Papadopulos liderliğindeki DİKO, hükümetten çekilme kararına, Kıbrıslı Türklerle kabul edilen ortak metnin kötü bir zemin olmasını gerekçe gösterdi.
Rum lider Nikos Anastasiadis’in koalisyon hükümetini kurarken kendileriyle yaptıkları anlaşmayı ihlal ettiğini savunan DİKO Yürütme Kurulu, hükümeti bozma kararını 15’e karşı 22 oyla kabul etti. Rum hükümetinin bozulması DİKO’nun Çarşamba günü yapılacak genişletilmiş Merkez Yönetim Kurulu toplantısıyla resmileşecek. DİKO yönetimi, kabinedeki 4 bakanın ise, 04 Mart'a kadar istifalarını sunacağını açıkladı.
PARLAMENTODA DENGELER HASSAS
56 sandalyeli Güney Kıbrıs parlamentosunda DİKO 8 milletvekili ile kilit parti durumunda. Rum lider Anastasiadis’in partisi DİSİ 20, Komünist AKEL 19, DİKO 8, sosyalist EDEK 5, milliyetçi EVREKO ve Yeşiller birer milletvekili ile temsil ediliyor. Parlamentoda 2 milletvekili de bağımsız.
Rum lider Anastasiadis’in önünde, ana muhalefet AKEL’le büyük koalisyon seçeneği bulunuyor. Küçük partilerin tümüyle yapılacak bir koalisyon da sayısal olarak mümkün ancak, küçük partilerin Kıbrıs sorununda aşırı milliyetçi olması bu ihtimali zayıflatıyor. Komünist AKEL’le yapılacak büyük koalisyon ise, Kıbrıs Rum siyasi tarihinde bir ilk olacak.
AKEL DESTEKLİ AZINLIK HÜKÜMETİ
Kıbrıs Rum yönetiminde başkanlık sistemi geçerli olması nedeniyle lider Anastasiadis'in atayacağı yeni hükümetin parlamentodan güvenoyu alması gerekmiyor. Bu nedenle koalisyon kurma mecburiyeti yok ancak parlamentoda çoğunluğu sağlayamazsa, yasa geçiremez.
Rum siyasi gözlemciler, ana muhalefet Komünist AKEL'in bazı ödünler karşılığında DİSİ'ye parlamentoda dışarıdan destek vermeyi terci edeceğine dikkat çekiyor.