Güncelleme Tarihi:
Söz konusu mektup ve videoyu iktidar karşıtı olarak bilinen bir internet sitesine gönderen 56 yaşındaki Ksiros, 1975 ve 2000 yılları arasında terör estiren 17 Kasım örgütünün yeniden faaliyete geçeceğini iddia etti.
Kırmızı bir kapüşonluyla kamera karşısına geçen Ksiros'un arkasında Che Guevara'nın yanı sıra Osmanlı'ya karşı verilen bağımsızlık savaşının iki simge ismi ile Yunanistan'daki içsavaş yıllarından bir komünist gerilla liderinin fotoğrafları yer aldı.
Mektubunda medya, yargı ve hükümeti tehdit eden Ksiros; 2003 yılında altı siyasi suikast, birçok bombalı saldırı ve banka soygununda suçlu bulunarak, beş defa müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.
Pire'deki Koridalos hapishanesinde tutukluyken, her gün polis karakoluna giderek yoklama yaptırmak şartıyla dokuz günlük Noel izni alan ancak bir daha geri dönmeyen Ksiros, 7 Ocak'tan beri aranıyordu.
"TEKRAR TÜFEĞE SARILACAĞIM"
Ksiros yayınladığı mektup ve videoda şunları söyledi:
- Cezaevinden çıkmam için bana özel izin verilmesini sağlamam kişisel başarımdır. Gardiyanlarımı kandırdığım için sevinçliyim.
- Nerede görürseniz görün; siyasetçilere, gazetecilere saldırın. Dövün ve küfür edin.
- Medya sahtekardır. Korkulu rüyanız olacağım. Halk benden yana.
- Akrabalarıma ve sevdiklerime karşı yamyamlığa teşebbüs ederseniz, hepinize gereken cevabı vereceğim.
- Euro’dan ve AB üyeliğinden derhal çıkmalıyız.
- Tekrar tüfeğe sarılacağım. Hak davasındayız. Hakkımızı da elimizdeki silahla alacağız.
Adını Yunanistan'da 1973'te ABD destekli askeri cuntaya karşı başlatılan öğrenci isyanından alan 17 Kasım örgütü, aralarında Atina’daki Türk Basın Ataşesi Yardımcısı Çetin Görgü (1991) ve Müsteşar Ömer Haluk Sipahioğlu’nun (1994) da bulunduğu 23 kişiyi öldürmüştü. Örgütün Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği görevlilerine yönelik saldırılarında, Büyükelçilik Müsteşarı Deniz Bölükbaşı, İdari Ateşe Nilgün Keçeci ve şoför Adil Yıldırım da yaralanmıştı.
17 KASIM LİDERİNDEN SERT TEPKİ
Örgütün 17 kez müebbet hapse mahkum lideri Aleksandros Yiotopulos ise Ksiros’un lider gibi ortaya çıkmasına tepki gösterdi.
Yiotopulos, aynı cezaevinden Elefterotipia gazetesine gönderdiği mektupta, Ksiros’un Yunan İstihbarat Teşkilatı’nın (EYP) işbirlikçisi olduğunu söyledi.
Cezaevinde yattığı sürece Ksiros’un örgütün diğer üyelerinden daha iyi muamele gördüğünü iddia eden Yiotopulos, 17 Kasım’ın hapisteki başka üyelerine özel izin verildiğinde peşlerine onlarca polisin takılmasına karşın, Ksiros’u tek bir polisin bile takip etmediğini belirtti.
Yiotopulos, “Ksiros’a özel izin veren cezaevi müdürü değil, Teröre Karşı Mücadele Dairesi ve İstihbarat Teşkilatı’dır” dedi.