Güncelleme Tarihi:
YUNAN hükümeti, anlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonra 24 saat içinde Ege adalarına 1.622 mülteci ve göçmenin geldiğini açıkladı. Bu bir gün önce için açıklanan resmi rakamın neredeyse iki misliydi. Mülteci ve göçmenler, gazetecilerin girmelerinin yasak olduğu ‘Geçici Barındırma Merkezleri’ne nakledildi. Ülkedeki toplam mülteci ve göçmen sayısı dün ilk kez 50 bin barajını (50 bin 411) aştı.
Yunanistan’da bulunan 48 binden fazla mülteci ve göçmen bu aşamada anlaşma kapsamı dışında bulunuyor. Yunanistan’ın adalardaki mülteci ve sığınmacıları ülkedeki kamplara taşıma seferberliği ise sürüyor. Makedonya’ya girebilmeleri imkansız olmasına rağmen Yunanistan’daki kamplara gitmeyi reddeden yüzlerce mülteci Yunan-Makedon sınırındaki Idomeni kasabasına gitmeyi tercih etti. İdomeni’de mahsur kalan mülteci sayısı bir günde 1.500 artarken 13 bin 500’e yükseldi.
Afgan kadının tepkisi: Türkiye’den en çok göçün olduğu adalardan Midilli’ye ise geçişler sürüyor. İngiliz Times gazetesine göre önceki gün adaya ulaşan Afgan kadın Meria Azemi (32), AB’nin daha fazla mülteci almayacağını öğrenince; “Hayır, hayır, hayır. Lütfen. Türkiye olmaz. Geri gönderileceğime burada öleyim” diye tepki gösterdi. İki kızını başlık parasına satıp parayı diğer beş çocuğuyla Almanya’ya gitmek için harcayan dul kadın, “İki haftadır soğukta, aç, susuz sokaktayız. Polis ve asker bizi geri döndürmeye çalışırken az daha ölecektik” dedi.
‘Avrupa bizi korusun’: İdomeni’ye ulaşan Suriyeli mülteciler, bir şekilde Avrupa’ya gidebileceklerini umuyorlar. Özellikle de Türkiye’nin ülkelerine yollayacağını söylediği Irak ve Pakistan gibi üçüncü ülkeden gelenler daha da endişeli. Pakistan’ın Multan şehrinde gazeteci olduğu söyleyen Kamer Abbas “Pakistan’a dönersem hayatım tehlikede. Avrupa’ya gitmek ve ailemi yanıma almak istiyorum” dedi. Bir başka Pakistanlı göçmen ise “Avrupa’ya güvenli olduğuna inandığım için geldim. Maalesef beni Türkiye’ye geri göndereceklerini duydum, Avrupa’dan beni korumasını istiyorum” diye konuştu.
Sakız’da ‘KKTC damgası’ krizi
ANLAŞMANIN uygulanması çerçevesinde Türkiye’den Göçmen İdaresi Genel Müdürlüğü’ne bağlı 25 irtibat memuru Midilli (8), Sakız (6), Sisam (5), İstanköy (3) ve Leros (3) adalarına geldiler. Sakız Adası’na gelen irtibat memurlarından birinin pasaportunda KKTC damgası bulunması yüzünden Yunan medyası büyük yaygara kopardı. Mega televizyonuna göre, sorun, Yunan polisinin Türk irtibat memurunun pasaportu yerine ayrı bir belgeye giriş damgası vurmasıyla çözüldü. Türk irtibat memurları ilk aşamada adalarda bir hafta kalacaklar. İlk görevleri ise 4 Nisan’dan sonra mülteci ve göçmenlerin adalardan direkt Türkiye’nin Ege sahillerine gönderilebilmeleri için gerekli prosedürün hazırlanması olacak.