Celal ÖZCAN
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2016 09:43
Türkiye’nin Suriyeli mültecilere kapıları açması istenirken, Almanya çocuk mültecilere bile aile birleşimine iki yıl yasak getiriyor.
Almanya’ya 2015 yılında 1.1 milyon mülteci geldi. Almanya Göçmen ve Mülteci Dairesi (Bamf) Başkanı Frank
Jürgen Weise açıkladı: “280 bin iltica başvurusunu sonuçlandırdık. 370 bin iltica başvurusu bekliyor. 400 bini aşkın mülteci ise daha iltica başvurusu yapmadı.”
Bunlar resmi rakamlar. Bu sayılardan hareket edersek, Almanya’ya iltica eden mülteci sayısı 650 bin. Yani gelenlerin yarısı. Ne kadarına Almanya iltica hakkı tanır, belli değil. Tahminlere göre yüzde 65’inin Almanya’da kalma şansı yok. Zaten Balkanlardan gelenler geri gönderiliyor.
HEP AYNI SORUŞimdi tüm Avrupa, Türkiye sınırına bakıyor. Avrupa bu göç dalgasını ve Türkiye’nin atacağı adımları izliyor. Sınıra yığılan Suriyeli mülteci sayısının 50 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Bunlardan 15 bini Türkiye’ye girdi. Türkiye sınırına göç dalgası devam ediyor. 200 bin Suriyeli göç halinde. Almanya Meclis Başkan Yardımcısı Yeşillerli Claudia Roth, Türkiye’nin kapıdaki Suriyeli mültecilere derhal kapıyı açmasını talep etti. DLF Radyosu’na konuşan Roth, “İnsanlar sınırda kampa hapsedilemez” dedi.
Alman televizyon kanalları, Suriyeli mültecilerin dayandığı Kilis Öncüpınar sınırına muhabirlerini gönderdi.
Haber bültenlerinde doğrudan sınırdaki muhabire canlı bağlanıyor ve şu soruyu soruyor: “Türkiye bu zor durumdaki insanlara niçin kapıyı açmıyor?” Muhabirler bu soruya cevap vermekte oldukça zorlanıyor.
İNSAN SEVGİSİNE GÖRESadece Almanya değil, Avrupa kamuoyu bu soruya cevap bulmakta zorlanıyor. Bir yanda Türkiye’den Suriyeli mültecileri Avrupa’ya bırakmaması isteniyor. Diğer yanda Türkiye’nin Suriyeli mültecilere kapıları açması bekleniyor.
Daha trajikomik bir durum ise Almanya’da yaşanıyor. Almanya, sayıları yüz civarında olan çocuk mültecilere bile aile birleşimini iki yıllığına yasaklıyor. Bakanlar kurulu mültecilerin aile birleşimine iki yıl şartı getirdi. Hükümet ortağı SPD, “Bu yasanın mülteci çocuklar için geçerli olduğunu bilmiyorduk” dedi. Bazı SPD’li milletvekilleri taslağa mecliste “Evet” demeyeceklerini açıkladı.
KİMSEYİ İNANDIRAMIYOR
SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, uzlaşma teklifinde bulundu; “Çocuk mültecilerin anne babalarını yanlarına almasına memur ‘İnsani takdire, insan sevgisine ve sorumluluk bilincine göre’ karar versin.
Gabriel, hangi insani duruma göre sorusuna bir örnekle biraz açıklık getiriyor: “9 yaşındaki Afganlı bir mülteci çocuk ailesini isterse, ona elbette anne-babanı yanına almalısın denilmeli.”
Ama 18 yaşındaki bir genci zaten anne babası gönderdiyse, o zaman onun iki yıl beklemesi gerekiyor. Almanya’daki mülteci çocuk sayısı İçişleri Bakanlığı verilerine göre 2014’te 214. 2015’te ise 105.
Hümanizmin anavatanı Avrupa, sınırlarını yüksek tel örgüler çekerek mültecilere kapatıyor. Türkiye’ye kapıyı aç derken, kimseyi inandıramıyor.