Güncelleme Tarihi:
NATO, Türkiye’nin Rusya’ya yaklaştığı iddialarının ardından dün “Türkiye’nin üyeliği tartışma konusu değil” diye açıklama yaptı. NATO s özcüsü Oana Lungescu’nun açıklamasında Türkiye’nin, NATO’nun ortak çabalarına önemli katkılarda bulunan değerli bir müttefik olduğu ifade edilerek, “Nesillerdir görülmeyen bir şekilde en büyük güvenlik sorunlarıyla karşı karşıyayken, Türkiye ittifakın uzlaşmaya dayalı kararlarında tam olarak yer almaktadır. Türkiye’nin NATO üyeliği tartışma konusu değildir” denildi. İttifakın toplu savunmaya bağlı ve demokrasi, bireysel özgürlük, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkeleri üzerine kurulu olduğu belirtilen açıklamada, “NATO, Türkiye’nin sürekli katkılarına güveniyor ve Türkiye de NATO’nun dayanışma ve desteğine güvenebilir” ifadesine yer verildi.
GENEL SEKRETER KINAMIŞTI
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in darbe girişimi gecesi ve sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmeler gerçekleştirdiği, darbe girişimini şiddetle kınadığı ve Türkiye’nin demokratik kurumlara olan tam desteğini yinelediği hatırlatıldı. Genel Sekreter’in aynı zamanda seçilmiş Türk hükümetine desteğini ve Türk halkının cesaretine olan saygısını ifade ettiği, darbe girişimi sırasında hayatlarını kaybedenler için de taziyelerini ilettiği belirtildi..
RUSYA İLE DİYALOG İTTİFAKI RAHATSIZ ETMEZ
NATO Genel Sekreter Yardımcısı Tacan İldem, dün CNN Türk canlı yayınına katılarak Türkiye’nin Rusya ile geliştirdiği diyalogdan NATO’nun rahatsız olmadığını söyledi. İldem, NATO’nun Türkiye’nin üyeliğinin tartışma konusu olmadığına yönelik açıklamasını da değerlendirerek, “Bu açıklama, NATO’nun darbe girişimin olduğu ilk saatlerden itibaren darbe girişimine karşı olduğunu ve müttefiki Türkiye’nin yanında mücadele gösterdiğini bir kez daha kayıtlara geçirmek üzerine yapılmıştır. Gereksiz yanlış birçok yorum basın yayın organlarında çıkmaktadır. Bunların arasında NATO üyeliğinin sorgulandığı da gündeme gelmektedir. Bu doğru değildir. Türkiye NATO’nun çok önemli ve değerli bir üyesidir ve üyeliği tartışma konusu değildir” dedi.
İldem şöyle devam etti: “Türkiye’nin Suriye konusunda önemli bir oyuncu olan Rusya Federasyonuyla bu alanda da diyaloğunun güçlendirilmesi normaldir. Bunun da NATO açısından herhangi bir olumsuz bir yönü yoktur.”
ALMANYA: ‘BİRBİRİMİZE İHTİYACIMIZ VAR’
‘TÜRKİYE-Rusya yakınlaşması Avrupa’ya bir sinyal mi?’ Almanya Dışişleri Sözcüsü Sawsan Chebli, basın toplantısında gelen bu soruya şu yanıtı verdi: “Biz böyle belirli bir sinyal görmüyoruz. Biz iki ülkenin geçmişte yaşanan gerginlikten sonra yakınlaşma çabasını olumlu karşılamaya devam ediyoruz. Birlikte konuşmak, görüşmeleri kesmekten her zaman çok daha iyi. Biz bu yakınlaşmayı çok açık, Avrupa’ya karşı bir tavır olarak görmüyoruz. Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun açıklaması da karşı bir tavır olarak görmüyor. Türkiye’nin Rusya’yla yakınlaşması Avrupa’yla birlikte çalışmayacağı anlamına gelmez. Bizim Türkiye’ye ihtiyacımız var. Türkiye’nin de bize ihtiyacı var. Çok ortak çıkarlarımız var. Biz Türkiye’den vazgeçemeyiz.”
MERKEL DE DESTEKLİYOR
Hükümet sözcüsü Ulrike Demmer de, hükümetin iki ülkenin yakınlaşmasını desteklediğini vurguladı ve şöyle dedi: “Hatırlatmak gerekirse, Türkiye ile Rusya arasındaki gerilimden NATO çok endişeliydi. Aktörlerin yeniden birbirine yakınlaşması olumlu bir gelişme. Biz bu buluşmayı destekliyoruz.”