Türkiye'nin kapısındaki IŞİD tehdidi

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin kapısındaki IŞİD tehdidi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2014 12:03

Türkiye'nin komşuları Suriye ve Irak'taki El Kaide bağlantılı Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidi her geçen gün artarken, bu tehlikeli gidişat ezeli düşmanlar ABD ve İran'ı bile ortak paydada buluşturdu.

Haberin Devamı

Suriye ve Irak’ta çok sayıda yerleşimi ele geçiren, Lübnan’a da kolu uzanan ve artık El Kaide liderliğine bile kafa tutan IŞİD ile nispeten ılımlı Esad karşıtları arasındaki çatışmaların en yoğun olarak yaşandığı noktalardan biri de Türkiye sınırındaki Rakka kenti.

2013'ün bahar aylarında Esad karşıtı savaşa katılan IŞİD, rejimden kazanılan tek vilayet başkenti olan Rakka'nın kontrolünü geçtiğimiz aylarda ele geçirmişti. İsyancılar başlangıçta bu gelişmeyi olumlu karşıladı ancak IŞİD'in ele geçirdiği bölgelerde terör estirmesi tarafların kısa süre içinde karşı karşıya gelmesine neden oldu.

El Kaide ile bağlantılı olan ancak "daha az aşırı" olarak nitelendirilen El Nusra dahil üç isyancı grubun geçen Cuma günü başlattıkları ortak mücadele neticesinde de Halep, İdlib ve Hama'daki kontrol noktaları ve üsler IŞİD'den "temizlendi".

Haberin Devamı

Suriye muhalefetindeki birçok isim, IŞİD'le girişilen bu mücadeleyi desteklerken; bir kısım da bunun, isyancıların kontrolündeki bölgeleri bombalamaya devam eden Esad güçlerine karşı verilen savaşa sekte vurmasından endişe ediyor.

ABD VE İRAN'I YAKINLAŞTIRDI
Cenevre'de yapılması planlanan barış konferansından yaklaşık üç hafta önce açılan bu yeni cephenin yanı sıra IŞİD'in Irak'ta da Anbar vilayetindeki Felluce ve Ramadi kentlerinin kontrolünü ele geçirmesi, ABD-İran gerginliğine de yeni bir boyut kazandırdı.

ABD ve İran; Tahran'ın nükleer programıyla ilgili müzakereler yürütürken kendilerini bir anda Ortadoğu'nun genelini etkileyecek bölgesel çatışmaların aynı tarafında buldular. İki ülke de sessiz sedasız birbirleriyle çelişen çıkarlarının peşinde koşmaya devam etse de Suriye, Irak, Lübnan, Afganistan ve Yemen'de El Kaide'nin kuvvetlenmesi Tahran ve Washington'ı bir araya getirdi.

Nitekim ABD Dışişleri Bakanı John Kerry hafta sonunda yaptığı açıklamada, İran'ın 22 Ocak'ta yapılması planlanan Cenevre-2 Konferansı'na katkı sağlayabileceğini ve resmi katılımcı olmasa da "yapıcı bir rol oynayabileceğini" ifade etti.

Her iki ülke El Kaide'nin Irak'taki nüfuzunu artırmasından da rahatsız. ABD son dönemde Irak güçlerine destek amacıyla bu ülkeye onlarca Hellfire füzesi gönderirken, İran ordusu da Maliki hükümetine askeri teçhizat ve danışmanlık desteği verebileceğini bildirdi. Irak ordusunun, IŞİD kontrolündeki Felluce ve Ramadi kentlerini kuşatması sürerken; Anbar'da aşiretlerin desteklediği hükümet güçleri ile IŞİD militanları arasında çıkan çatışmalarda geçen Pazar'dan bu yana 22'si asker, 10'u sivil onlarca kişi öldü.

Haberin Devamı

ELE GEÇİRDİĞİ BÖLGELERE YERLEŞİYOR
IŞİD'i diğer El Kaide bağlantılı örgütlerden ayıran ve uzun vadede daha tehlikeli kılan özelliği ise birçok El Kaideci grubun aksine “vur-kaç” taktiği uygulamaması ve ele geçirdiği bölgelere düzen kurarak yerleşmesi.

IŞİD örneğin Türkiye sınırındaki Rakka gibi yerlerde kamu hizmetlerini yönetiyor, yakıt dağıtıyor, okullar kuruyor hatta civar köylere otobüs seferleri düzenliyor. Irak’ın Musul kentinde dahi “vergi” topluyor. Ancak kurduğu şeriat mahkemelerin acımasızlığı ve kafa keserek yapılan yargısız infazlar gibi nedenlerle yerel halk zamanla IŞİD’e karşı cephe almaya başlıyor.

Bu infazlardan sonuncusunun ise Suriye'nin Halep kentinde gerçekleştirildiği iddia edildi.

Haberin Devamı

AA muhabirinin bugün Halep'teki aktivistlerden aldığı bilgiye göre, muhaliflerle çatışan IŞİD, Gadı askeri bölgesinde elinde esir tuttuğu dört Şaza el-Hürriye televizyonu muhabiri ile aralarında kadınların da bulunduğu sağlık ve yardım gönüllülerinden oluşan 50 sivili infaz etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!