Güncelleme Tarihi:
Kongrenin yakın bir zamanda toplanmasına yönelik kararlı bir konsensüs oluştuğunu belirten Peskov, öncelikle uzmanların bu kongreye katılacaklar listesinin kabul edilmesi konusunda yoğun bir çalışma gerçekleştireceğini ifade etti. Listenin maksimum düzeyde kapsamlı olmak zorunda olduğunu kaydeden Peskov, sağlam bir siyasi diyalog formülünün, ancak bu kongreye Suriye’de temsil edilen tüm grupların mümkün olan en geniş şekilde katılımıyla sağlanabileceğini söyledi. Erdoğan’ın Rusya-İran ve Türkiye ortak üçlü zirvesi sonrası açıklamalarını da yorumlayan Peskov, “Kremlin, Türk ortaklarımızın ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu düşündüğü güçlerle ilgili belirli çekincelerini biliyor. Fakat bu, çalışmaların yapılmayacağı anlamına gelmiyor” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin ortak bildirisinin bir niyet protokolü olmadığına işaret eden Peskov, “Bu niyet protokolü değil, Rusya, İran ve Türkiye’nin kesin pozisyonudur” diye konuştu.
SURİYE REJİMİ: SOÇİ BİLDİRİSİNİ MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ
SURİYE’nin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katıldığı zirvenin sonunda yayınlanan ortak bildiriyi memnuniyetle karşıladığı belirtildi.
Rus Sputnik sitesine göre, Suriye devlet haber ajansı SANA’ya konuşan Suriye Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Suriye’nin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı duyan, akan kanın durmasını sağlayacak tüm siyasi çabalara destek veren tutumundan hareketle bu ortak bildiriyi memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
Üçlü zirvenin, bu hafta Soçi’de Putin ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında gerçekleşen görüşmenin devamı olduğuna dikkat çeken yetkili, zirvede terörle mücadelenin sürdürülmesinin yanı sıra, siyasi süreci organize etme sonucunun alındığına işaret etti.
‘ŞARTSIZ VE DOĞRUDAN GÖRÜŞME’ KARARI
Rusya’nın Soçi kentinde önceki gün Türkiye-Rusya-İran arasında varılan Suriye mutabakatının ardından, Suudi Arabistan’da toplanan Suriyeli muhalif gruplar da rejimle “doğrudan ve şartsız görüşme” yapmayı kabul etti. Muhalifler ilk kez Birleşmiş Milletler öncülüğündeki görüşmelere katılımlarını Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevden ayrılması şartına bağlamadı. Ancak Amerikan Associated Press haber ajansının elde ettiği son bildiriye göre; muhalif temsilciler, “barışçıl ve önyargısız geçiş sürecinin Esad bırakmadan mümkün olamayacağını” da ifade etti.