Türkiye’nin başarısı Avrupa’nın başarısı olur

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin başarısı Avrupa’nın başarısı olur
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2022 07:00

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin bölgede istikrar sağlamaya çalışmayı sürdüreceğini belirterek “Türkiye’nin başarısı Avrupa’nın başarısı olacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Romanya’nın başkenti Bükreş’te düzenlenen Aspen Enstitüsü 11’inci Bükreş Forumu’nun ‘Avrupa’nın Yeni Güvenlik Mimarisi’ temalı bölümünde konuştu.‘Terör’ün İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen NATO Zirvesi’nde kabul edilen Stratejik Konsept’te başlıca iki tehditten biri olarak gösterildiğini belirten Çavuşoğlu, “Müttefikler Türkiye’nin yanında olmalıdır. Türkiye’nin terörün en fazla hedef aldığı müttefik olduğu unutulmamalıdır” dedi.

‘MONTRÖ’YÜ UYGULADIK’

Türkiye’nin Ukrayna’da gerilimi azaltmak için çeşitli adımlar attığını ifade eden Çavuşoğlu, tahıl anlaşması, Uluslararası Atom Enerji Ajansı uzmanlarıyla Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu yetkililerinin Türkiye’de yüz yüze bir araya gelmesini örnek gösterdi.

Haberin Devamı

“Montrö Sözleşmesi’ni çok sıkı bir şekilde uygulayarak Karadeniz’de gerilimin artmasını engelledik” diyen Çavuşoğlu, Türkiye’nin çabalarının savaşın başlarında sonuçlar vermeye başladığını ancak insani kayıplar arttıkça müzakere üzerinden çözüme ulaşmanın zorlaştığını belirtti. Çavuşoğlu, AB’nin genişlemesinin Balkanlar, Gürcistan, Ukrayna ve Moldova’ya uzanması gerektiğinin altını çizerek “Elbette ki bu bölge Türkiye olmadan hiçbir zaman tamam olamaz. Tahıl anlaşmasının etkisine baktığımızda, AB’nin Türkiye ile birlikte çalışsaydı küresel anlamda ulaşabileceği etkileri bir düşünün” dedi. Türkiye’nin istikrar sağlayan bir aktör olmayı sürdüreceğini söyleyen Çavuşoğlu, “Türkiye’nin başarısı Avrupa’nın başarısı olacak” dedi.

NATO’DAN UKRAYNA’YA ‘KIŞ DESTEĞİ’ SÖZÜ

Aralarında Çavuşoğlu’nun da bulunduğu NATO dışişleri bakanlarının Bükreş’te iki gün sürecek toplantısının açılışı sonrası yayınlanan ortak bildiriden Ukrayna’ya kış desteği sözü çıktı. Rusya’yı kış şartlarını silah olarak kullanmakla suçlayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Ukrayna’ya yakıt ve elektrik jeneratörlerinin finansmanı sağlanacağını açıkladı. Ortak bildiride ayrıca “Terörün her türlüsünü kınıyoruz ve son dönemde yaşanan korkunç terör saldırıları sonrasında hayatını kaybedenlerin yasını tutan Türkiye ile dayanışma içindeyiz” denildi.

Haberin Devamı

İSVEÇ VE FİNLANDİYA İLE ÜÇLÜ GÖRÜŞME

NATO toplantısı için Bükreş’te bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya dışişleri bakanlarıyla yaptıkları toplantının ardından, “Üçlü Muhtıra çerçevesinde atılan adımları değerlendirdik” dedi. Bakan Çavuşoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye-İsveç-Finlandiya Üçlü Dışişleri Bakanları toplantısını değerlendirerek, “Üçlü Muhtıra çerçevesinde atılan adımları değerlendirdik, beklentilerimizi vurguladık” açıklamasında bulundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!